Mi történik éjszaka a testünkkel?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. február 9.

Tudósok már régen kimutatták, hogy a növényeket, az állatokat és az embereket is egyfajta belső ritmus irányítja, azonban 2017 óta végre pontosabban is láthatjuk, hogyan működik ez az időzítő rendszer. Tavaly ugyanis három orvos – Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young –azért kapta az orvosi Nobel-díjat, mert ennek a belső órának a működését és hatását próbálták feltérképezni.

Vályi-Nagy Erika írása

 

A vizsgált „időzítő rendszert” a kutatók cirkadiánnak nevezték el. A kifejezés a latin circulus (kör) és dies (nap) szavakból áll össze, jelentése „körülbelül egynapos”. A cirkadián ritmus olyan, nagyjából 24 órás ciklus, ami lehetővé teszi, hogy az élőlények számítsanak a környezeti körülmények szabályos változásaira, és fel tudjanak készülni rájuk. Ez a cirkadián ritmus azt is segít megérteni, mi történik a testünkkel nappal és éjszaka. Fontos igazodnunk ehhez a ritmushoz, hiszen számos következménnyel jár, ha nem követjük a Nap óráját. De nézzük meg, pontosan mi is történik velünk éjszaka!

 

Vérnyomás

Éjszakára mérséklődik, de nyomban ébredés után, 6 és 7 óra között hirtelen megugrik a vérnyomásunk – ez az oka annak, hogy a legtöbb stroke és szívinfarktus a reggeli órában történik. Ezt követően a vérnyomás csökken, de késő délután, kora este megint emelkedés figyelhető meg.

 

Vastagbél

Este tíz óra után a vastagbél is pihenni tér, aktivitása jelentősen lecsökken. Ennek megfelelően a reggeli órákban legaktívabb, ilyenkor megyünk vécére. Emésztőenzimeink napközben termelődnek, epehólyagunk dél körül a legaktívabb.

 

Máj

Éjszaka intenzíven dolgozik, ilyenkor zajlik a vörösvérsejtek termelése is.

 

Testhőmérséklet

Ciklusa van a testhőmérsékletnek is: a legalacsonyabb a hajnali órákban, a legmagasabb pedig késő délután-este. A két érték között akár több mint 1 Celsius-fok különbség is lehet.

 

Hormonok

Sötétedéskor megkezdődik az alvásra serkentő melatonin hormon termelődése: hatására természetes módon elálmosodunk. A hormon termelődése a reggel nyolc körül ébredő embernél hajnali 3-4 óra között éri el a csúcsát. Ahogy viszont a reggeli világossággal kipattan a szemünk, a fény hatására a tobozmirigyünk azt az utasítást kapja, hogy állítsa le a melatonintermelést, és helyette megkezdődik a hangulatot befolyásoló szerotonin termelődése. A szerotonintermelés a nap közepén éri el a tetőpontját, de termelése a fény mellett fokozható mozgással és édességgel is. Ez a hormon befolyásolja többek között a hangulatunkat, a szexuális vágyunkat, a memóriát, az étvágyat, az impulzivitást, de még a félelmeket is. Ma már az is ismert, hogy ez a fontos hormon elsősorban a bélrendszerben termelődik, ezért is lényeges az egészséges, tápanyagban-rostokban gazdag táplálkozás.

A növekedési hormon éjszaka termelődik, különösen az éjfél előtti alvás során – azaz gyerekek esetében különösen indokolt a korai fekvés. De a felnőttek számára is jótékony hatású az éjfél előtti alvás, a hormon ugyanis a növekedés mellett hat az anyagcserére és az immunrendszerre is.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészséget!