Lomtalanítás a tesi-lelki egészségünkért

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. február 19.

Ha úgy érzi az ember, hogy összecsapnak a feje fölött a hullámok, a legutolsó, ami eszébe jut, hogy rendet tegyen otthon. Pedig a két dolog nagyon is összefügg: egy alapos lomtalanítás megkönnyíti a rendrakást, és a rendezett tér segít ellazulni otthon.

Fodor Marcsi írása

Persze a selejtezésbe egyáltalán nem olyan könnyű belekezdeni. Először is, jelöljünk ki havonta egy napot, amikor megválunk a felesleges holmiktól. Haladhatunk szobánként vagy témák szerint is: egyszer a ruhákat, másszor a számlákat, a kozmetikai szereket vagy a hivatalos iratokat szortírozzuk.  Ha valamiről nem tudjuk eldönteni, hogy kidobjuk-e vagy sem, tegyük fel magunknak az alábbi három kérdést.

 

1. Mikor használtam utoljára?

Ha fél éve nem volt az ember kezében egy tárgy, akkor valószínű, hogy nincs is rá igazán szüksége – legyen az méregdrága konyhai ketyere vagy ünnepi cipő. Nem érdemes használaton kívüli kacatokat megtartani, mert álltukban tönkremennek.

 

2. Jó érzést kelt bennem, ha kézbe veszem?

Nem jó érzés olyan tárgyak között élni, amiket nem igazán szeret az ember. Ha csak azért őrizgetünk egy vázát, mert a rettegett anyósunk szóvá tenné a hiányát, akkor annak inkább nála a helye, mint nálunk.

 

3. Megvenném újra, ha elromlana?

A legtöbb nőnél a konyha az a terület, ami tele van használhatatlan csetreszekkel. Különleges edényekkel, kenyérsütővel, sajtszeletelővel, pizzatányérral. Ezek többsége sok helyet foglal – de ritkán kerül elő. De ha elromlana a gofrisütőnk, vajon vennénk helyette másikat? Fontos lenne azonnal pótolni? Ha simán meglennénk nélküle, akkor lehet, hogy most sem érdemes ide-oda pakolgatni.

 

Még több tipp a testi-lelki lomtalanításhoz a februári Nők Lapja Egészségben.