10 megdöbbentő tény a mellekről

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. április 12.

A női mell megunhatatlan téma, amivel a tudósok évezredek óta szívesen foglalkoznak, és szerencséjükre még ma is akadnak olyan titkok és témák, amelyek megfejtésre várnak.

Fodor Marcsi írása

 

  • Nem egypetéjű ikrek

Az, hogy az ember két melle nem egyforma – teljesen normális dolog, hiszen nem vagyunk szimmetrikusak. Akár az sem ritka, hogy egy teljes kosárméret van az ikrek között. De hogy miért a bal mell az, ami általában nagyobb, azt még senki sem tudta megmagyarázni.

 

 

  • Csak az embernek hetyke

Nincs rá tudományos magyarázat, hogy miért az ember az egyetlen olyan főemlős, amelynél a nőstény mellei mindig teltek. Ha megnézzük a természetfilmeket, láthatjuk: a majmoké mindig lóg. Ráadásul, hogy az emberi hímek igazán boldogok legyenek, szex közben a női mellek mérete a fokozott vérkeringés miatt láthatóan meg is nőhet – persze csak átmenetileg!

 

 

  • Változatos élet

Élete során egy nő akár 7-8 különböző méretű melltartót is hordhat. Egy dolog azonban biztos: szinte mindig tévedni fog, amikor kiválaszt egyet. A becslések szerint ugyanis 85 százalékunk rossz méretet hord. A hátbőséget általában nagyobbnak, a kosarat pedig kisebbnek tippeljük, nem meglepő hát, hogy a nők többségének első dolga, ha hazaér, hogy megszabaduljon a kényelmetlen ruhadarabtól!

 

 

  • Alvás cicitartóban

Kivéve azokat, akik soha nem veszik le a melltartójukat és azt állítják, hogy fiatalos, hetyke kebleiket ennek köszönhetik. Ebben van valami! A közhiedemmel ellentétben alvás közben is kiemelten fontos a melltartóviselés, hiszen a fizikai törvényszerűségek ilyenkor is hatnak. A mell tartószalagjainak rugalmasságát segít megőrizni a kívülről is megfelelő, stabil, kényelmes (éjszakára lehetőleg merevítő nélküli) fehérnemű.

 

 

  • Minden méretben létezik

A legkisebb mellméret a tripla A, a legnagyobb kosár pedig – amit csak 2011 óta gyártanak – az L. Az új betű bevezetésére azért volt szükség, mert az elmúlt húsz évben jelentősen megnőtt az átlagos mellméret. Ennek okai a járványos elhízás, a hormonális fogamzásgátló szerek és természetesen a plasztikai műtétek, noha a kisméretű implantátumok Európában egyre népszerűbbek. A nagy mell azonban nem könnyű áldás: a D kosaras mellű nők kebleinek összesített súlya 6-10 kilogramm, ami olyan, mintha folyamatosan egy hat hónapos gyereket cipelnének.

 

 

  • Gyakran hárman járnak

Egyáltalán nem olyan ritkaság a harmadik mellbimbó, mint ahogyan azt gondolnánk: a népesség közel 6 százaléka rendelkezik vele, és kétszer annyi férfi, mint nő! De tény, hogy nem olyan könnyű észrevenni, mert általában kisebb, és lejjebb van, mint a másik kettő, gyakran anyajegynek tűnik inkább, és csak akkor döbbennek rá a nők, hogy ez micsoda, amikor terhesség és szoptatás alatt megduzzad, és tej fakad belőle. Merthogy ez is megtörténhet. Mindenesetre azok, akik rendelkeznek ezzel a kis plusszal, adjanak hálát a sorsnak, hogy nem az 1400-as években születtek, merthogy akkoriban boszorkányságra utaló jelnek tartották, és a tulajdonosát megégették.

 

 

  • A nagyi is számít

A mell mérete és formája a génjeinkben van megírva – de nem csak anyai ágról örökölhetjük ezeket a tulajdonságokat, hanem apai ágról is. Ezért hát érdemes jó alaposan megnézni a régi fotón az apai nagymamát is: 50 százalék esélyünk van rá, hogy az ő gömbölydedségét kaptuk a sorstól.

 

 

  • A tőzsdénél is jobban jelez

Brit tudósok a Playboy című magazint meztelen képeit kutatva kimutatták, hogy a női szépségideál egyenes összefüggésben áll a gazdaság helyzetével. Nehéz időkben a nagyobb mellű, magasabb nőket tartják szépnek a férfiak, amikor javul a gazdaság, akkor az alacsonyabb és fiúsabb testalkatú lányok jönnek divatba.

 

 

  • Nem mindig kellett takargatni

Az elmúlt évezredekben voltak korok, amikor nyakig begombolva kellett járni – de például a XIV. században Bajor Izabella udvarában olyan mély kivágás volt divatban, hogy a mellbimbókat is pirosra festették a hölgyek, hogy divatosak lehessenek és drágakövekkel, aranyláncokkal díszítették a kebleiket.

 

 

  • Tudományosan csinálják

Egyetlen hely van a világon, ahol minden tanuló fő témája a női mell: ez a hongkongi egyetem politechnikai fakultása, ahol melltartótervezést tanítanak. Szükség is van a jó szakemberekre, mert világszerte naponta 4 millió melltartó gyártanak.

 

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészséget!