Karakas Hédi: „A judo a szerelmem, a szerelmünkért pedig áldozni kell!”

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. június 19.

A kétszeres olimpikon egyik szponzorának, a Scitec Nutrition-nek adott exkluzív interjút Japánból, ahová 6 hetes edzőtáborba érkezett. Sportolónőnk elárulta, mi az oka annak, hogy időről-időre visszatér a szigetországba, és arról is mesélt, van-e valamilyen kabalája, illetve miért kerüli ki a padlón levő csíkokat, mielőtt a tatamira lép…

– Több alkalommal jártál már Japánban, edzőtáborban és versenyeken is. Tavaly például két teljes hónapot töltöttél el ott. Miért döntöttél úgy, hogy ismét a felkelő nap országában készülsz fel a következő megmérettetésekre? Annyira bejött esetleg az ő edzésmódszerük?

– Több különbség is van az itteni és az európai judo között. Míg náluk inkább a technika, nálunk az erő dominál. Japánban rengetegen judóznak és a sokadik vonal is magasabb szinten van, mint Magyarországon. Az itteni tréning nagy részét a küzdelem teszi ki, míg mi, mivel partnerhiánnyal küszködünk, kénytelenek vagyunk a meccseket különböző formákban modellezni. Főleg ezek miatt gondolom úgy, számomra hasznos, hogy minél több időt töltsek el Japánban.

– A judo köztudottan egy monoton sport. Ha pedig edzőtáborban vagy, akkor ez még inkább fokozódik, hiszen ilyenkor a nap huszonnégy órájában csakis a tréningekre koncentrálsz. Miként viseled ezeket az egyhangú napokat, heteket?

Élvezi, ha nőies lehet

Mivel a dzsúdó egy kimondottan férfias és kemény sportág, Hédi a magánéletben igyekszik ezt ellensúlyozni és szívesen vesz fel nőies és csinos ruhákat. Sőt, azt is élvezi, ha fotózzák: „Izgalmas dolog, amikor profi szakemberek kezébe kerülök, akik kisminkelnek, megcsinálják a hajamat, és szép ruhába öltöztetnek. Ilyenkor néhány órára kiszakadhatok abból a monoton életből, amely az élsporttal jár együtt.”

– Valóban, nagyon ingerszegény az edzőtábor, jóformán semmi elvonó tényező nincs, ami még monotonabbá teszi az egészet. Ám ez egyben pihentető is. A judo a szerelmem, a szerelmünkért pedig áldozni kell. Ami talán nem is jelent akkora önfeláldozást, hiszen minden egyes nap azt csinálhatom 100%-ban, amit szeretek. Örülök, hogy itt lehetek, hiszen úgy érzem, a rengeteg küzdelem alatt tudtam eddig a legtöbbet fejlődni!

– Van olyan kabalád, ami nélkül nem indulsz útnak?

– Hiába töltöttem be a huszonnyolcat, a szívem mélyén még mindig gyerek vagyok. Mivel imádom a plüssállatokat, folyton magammal viszek egyet. De bevallom, nem könnyű a választás…

– Miért, választani is szoktál közülük, hogy melyiket csomagolod el?

– Persze! Mivel sok van, ezért folyton váltogatom a plüssöket… (nevet) Egyébként a kedvenc fejhallgatóm is nélkülözhetetlen eleme az utazásoknak és a kulacs vagy a shaker is, hiszen igyekszem nagy hangsúlyt fektetni a folyadékbevitelre. Az edzés utáni fehérjepótlásra pedig mindig kéznél van egy tasak fehérje, kedvencem a Scitec 100% Whey Protein Professional + ISO, aminek finom íze mellett kiemelkedően magas a fehérjetartalma, viszont zsír- és hozzáadott cukortól mentes, ami nekem fontos szempont, mivel versenyidőszakban tartanom kell a súlyomat.

– Szokták mondani, hogy a női táska kész rejtély, könnyű benne elveszni. Mi az, ami nem hiányozhat a te ridikülödből?

– Nem tagadom, nekem is tipikus női táskám van: általában káosz uralkodik benne… (nevet) Szeretem ezeket a kiegészítőket és sok is van belőlük. Mivel a vitaminok nagy részét étkezés közben veszem be, így ha tudom, hogy nem otthon ebédelek, akkor mindig elteszem a vitamintároló kis dobozkámat. Talán ez a legkirívóbb az én táskámban.

– Szereted megkóstolni más népek ételeit? Mi volt a legfurcsább dolog, amit Japánban ettél?

A tökéletes reggeli

„Az a legfontosabb, hogy gyorsan összeüthető legyen. Imádom a Scitec ropogós zabpehely reggelijét, ami nemcsak finom, hanem tele van fehérjével és hamar elkészül, így tökéletes választás. Az ember rengeteg időt spórolhat vele. A Protein Breakfast ráadásul igazi energiabomba a reggeli edzés előtt!”

– Nagyon szeretem az új ételeket, viszont nem akarom kockára tenni az egészségemet csupán merészségből, úgyhogy csak azokat kóstolom meg, amikről tudom is, hogy mi. (nevet) Az étkezésemre egyébként nagy hangsúlyt fektetek és mivel a dietetikusom még nagyobbat, ezért mindig óvva int az ismeretlen kipróbálásától.

– Van valamilyen különleges rituáléd, mielőtt kiállsz a tatamira?

– Sok van és nem is tudom, ehhez miért ragaszkodik az ember. Például a tatami melletti rész mindig valamilyen puha anyaggal van lefedve, viszont mivel a csarnokok nagyok, így több darabból rakják össze, ami csíkokat eredményez. Én pedig mindig figyelek, hogy ne lépjek rá ezekre.