Vigyázz, kész, grillezünk!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. augusztus 16.

Még nincs késő előkeresni a garázs mélyéről a faszenet és a grillrácsot! A jó társaság adott egy emlékezetes grillpartihoz, tippjeinkkel pedig igazán ízletes és egészséges fogások kerülhetnek az asztalra!

Szemerey Eszter írása

 

Amint sikerült a kertben vagy a teraszon felállítani a kerti grillt, az első lépés, hogy alaposan megtisztítsuk – különösen akkor, ha direkt módon, azaz közvetlenül a grillrácson szeretnénk elkészíteni a fogásokat. Távolítsunk el minden szennyeződést a rács felületéről, majd töröljük szárazra, hogy az esetleges tisztítószer-maradékoktól megszabaduljunk. A sütögetés kezdete előtt 30-40 perccel érdemes begyújtani a faszenet, így a tervezett kezdésre kellő hőmérsékleten fog izzani a parazsunk.

 

Készüljünk rá!

A konyhai előkészületek közül a húsok igénylik a legtöbb időt, ezért érdemes már előző este nekiállni a feldolgozásuknak. Akár fehér, akár vörös húst választunk, vágjuk vékony szeletekre és távolítsunk el róla minden zsíros részt – a parázsra csöpögő zsír miatt ugyanis könnyen fellángolhat a tűz és a kelleténél jobban megégetheti a készülő fogást. Legalább 2-3 órát, de a legjobb, ha egy egész estét állni hagyjuk a húsokat valamilyen pácban, hogy jól átjárják az ízek. A zöldségekkel már könnyebb dolgunk lesz: ezeket elég megtisztítani, feldarabolni, ha kedvünk tartja, kb. fél órára bepácolni, és már mehetnek is a rácsra.

 

Kapkodás nélkül

Ha az alapanyagok készen állnak a grillezésre, minden fogást, fűszert, valamint szükséges tálat és eszközt készítsünk oda a rács mellé – hiszen ha egyszer belevágtunk a sütögetésbe, már nem lesz időnk oda-vissza szaladgálni a konyhába. A tüzet és az ételt nem szabad magára hagyni!

Ha közvetlenül a grillrácson szeretnénk sütni az ételt, a rácsokat egy ecsettel óvatosan olajozzuk be, ügyelve rá, hogy a zsiradék ne csöpögjön a forró szénre. Egy fokkal egészségesebb (és biztonságosabb), ha indirekt módon grillezünk, azaz fóliába csomagolva vagy speciális grilltálcán kerül az étel a tűz fölé. Ezzel elkerülhetjük, hogy az étel közvetlenül érintkezzen a nyílt lánggal, a parázsból felszálló füsttel, ráadásul így a könnyen olvadó alapanyagokat, például sajtokat is meggrillezhetjük.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazin legújabb lapszámát!