Az aggodalom 5 káros hatása

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. október 25.

Nem a körömrágás az egyetlen negatív következménye a túlzott aggodalmaskodásnak, szervezetünk számos pontján kifejti romboló hatását az állandó feszültségben élés.

Idegrendszer

A túlzott feszültség hatására megnövekedhet a stresszhormonok termelődése, amelyek felgyorsítják a légzést, a szívverést, megemelik a vércukorszintet, valamint több vért pumpálnak a karokba és lábakba. Ez hosszú távon negatívan hat a szívre, az erekre és az izmokra is.

 

Szív

A hosszú távú szorongás hajlamosabbá tesz a magas vérnyomásra, ez pedig rossz a szívnek, és megnöveli a szívroham, valamint a stroke kialakulásának esélyét is. A feszültég miatt a szív gyorsabban és erősebben ver, amitől hosszú távon begyulladhatnak az erek, illetve megvastagodhatnak, megkeményedhetnek az artériák falai.

 

Vércukor

Ha valami miatt izgulunk, aggódunk, az ilyenkor termelődő stresszhormonok megemelik a vércukorszintet is. Ez cukorbetegek, túlsúlyosak számára hosszú távon ártalmas lehet, és vesebetegség kialakulását is okozhatja.

 

Immunrendszer

Az állandó aggodalom meggyengítheti a szervezet védekezőképességét is. Ilyenkor kevésbé leszünk ellenállóak a vírusokkal szemben, könnyebben megfázunk, vagy épp gyakrabban jön ki a herpeszünk is.

 

Gyomor

Vannak, akiknél a szorongás komoly emésztőrendszeri tüneteket vált ki, például hasmenést, hányingert, akár hányást is, emellett különböző gyomorpanaszok is felléphetnek.