Bűnmentes élvezet… vagy mégsem?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. október 29.

Diétázik, de ebéd után lecsúszik egy fél görögdinnye, egy fürt szőlő vagy egy hatalmas, lédús barack? Sokan gondolják, hogy a gyümölcs bűnmentes élvezet, sőt minél többet eszünk belőle, annál jobb. Pedig éppenséggel árthat is az alakunknak, és akár az egészségünknek is.

Balla Hajnalka írása

 

− Sokan tapasztalják, hogy nem tudnak fogyni, hiába étkeznek „egészségesen”, például csak gyümölcsöt esznek napokig, vagy reggelire „nem esznek szénhidrátot”, épp csak smoothiet, turmixot fogyasztanak. Ezzel pedig pont az ellenkezőjét érik el, mint amit szeretnének – mondja Schlaffer-Szilágyi Nóra, a Sportkontroll dietetikus szakértője. – A gyümölcsökben található legfőbb tápanyag ugyanis a szénhidrát: szacharózt (répacukrot), glükózt (szőlőcukrot) és fruktózt (gyümölcscukrot) – melyek kémiailag az egyszerű cukrok közé tartozó szénhidrátok –, illetve cukoralkoholokat tartalmaznak. Az egyszerű cukrokat pedig elfogyasztás után a szervezet könnyen és hamar fel tudja venni, így gyorsan a véráramba kerülnek. Glükóztartalmuk a vércukorszintet hirtelen emeli meg, viszont cserébe csak rövid időre biztosítanak energiát. Fogyasztásuk után a vércukorszint hamar újra visszaesik, amitől újra megéhezhetünk, ami még egészséges anyagcsere mellett is fokozza a túlevés kockázatát. Ebből a szempontból tehát nincs különbség a kakaóscsigában található egyszerű cukrok és a szőlőben találhatóak között.

Miért nem jó a túl sok gyümölcs?

Amikor mértéket nem ismerve folyamatosan gyümölcsöt eszegetünk, vagy egyszerre nagy mennyiségben fogyasztunk gyümölcsöt, esetleg az étkezések között is szünet nélkül nassoljuk, akkor a vércukor- és inzulinszintünket folyamatosan magasan tartjuk, emellett szinte észrevétlenül nagy mennyiségű szénhidrátot juttatunk a szervezetünkbe. A gyorsan felszívódó szénhidrátok túlzott bevitele pedig hízáshoz is vezethet – aminek ellenkezőjét, a fogyást egyébként pont a gyümölcsöktől reméljük!

Nézzük meg, mit eszünk!

Az egyes gyümölcsök szénhidráttartalmát érdemes mindig figyelembe venni, mielőtt nekiülünk egy tál szőlőnek, vagy megeszünk egy kiló barackot. Ajánlott és kell is gyümölcsöt enni, de mint minden másban, ebben is ajánlott a mértéktartás. Az érettebb, esetleg túlérett gyümölcs mindig magasabb cukortartalommal bír, és a felszívódása is gyorsabb.

− Törekedjünk arra, hogy friss gyümölcsöket együnk, és ne előre elkészített gyümölcspürékből, smoothie-kból vigyük be a napi adagot, ezek már feldolgozottak, így a vércukorszintet gyorsabban emelik, lehet bennük tartósítószer is, akár rejtett cukrokat is tartalmazhatnak. Ugyanígy elsősorban ne az aszalt gyümölcsökre hagyatkozzunk, mert ezek alacsony vízartalmuk révén magas cukortartalmúak, és mivel kisebbek a frissnél, ha nem vagyunk elég tudatosak, könnyen többet eszünk belőlük, így több szénhidrátot és energiát viszünk be velük. Aszalt gyümölcsök közül mindig válasszuk a hozzáadott cukrot nem tartalmazó változatokat, és inkább ételkészítéshez használjuk fel őket természetes édesítőszerként, ízesítőként – javasolja Schlaffer-Szilágyi Nóra.

 

További érdekes cikkekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!