A női hüvely rejtélyei

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. február 8.

Miért akarjuk, hogy a nő övön alul mindenáron illatos, friss és tiszta legyen? Talán nem is tűnik fel, de a hüvely és a női ciklus – a női higiéniaipar középpontjába kerülve – már rég nem lehet önmaga.

Kiss Verus írása

 

Juli negyvenes éveiben járó, kétgyermekes anya: egy internetes fórumon mesélte el, hogy húszas éveit nőgyógyászról nőgyógyászra járva töltötte, mert folyton keresték az okát, miért van bővebb folyása. A tenyésztés semmit nem mutatott ki, orvosa irrigálást javasolt neki. Aztán egyszeriben jöttek a hüvelygombás, bakteriális vaginózisos leletek, amire már komolyabb kezelést kellett rendelni, majd újra a hüvelyzuhany volt az ukáz.

Cserháti-Herold Janka

termékenységtudat-szakértő

És mindez elölről. − Borzalmas mókuskerék volt ez, évek mentek el rá a párkapcsolataimból – emlékszik vissza. – Aztán egy családi összejövetelünkön egy nőrokonom a Billings-módszert magyarázta a babára váró unokatestvéremnek, és hosszan beszélt arról, hogy a hüvelyváladék miképp változik a női ciklus alatt. Még aznap keresgéltem a neten erről, és bár csak angol forrásokat találtam akkoriban, de megkaptam a magyarázatot: az én bő folyásom egészen egyszerűen nem volt más, mint a ciklusom közepén jellemző termékeny nyák, amit orvosom valamiért kórosnak vélt. De erről nekem soha, senki nem beszélt. Aztán felborult az egyensúly a felesleges beavatkozással – meséli.

Övön alul

Cserháti-Herold Janka, termékenységtudat-szakértő a történetet hallgatván azt mondja, napi szinten fordulnak hozzá ehhez hasonló előzményekkel a nőtársak, ami azt mutatja, hogy a biológiai működésünkkel kapcsolatos edukáció rendszerszinten hiányzik az oktatásból. – Fontos lenne, hogy már kislánykorban megtanuljuk, testünk működik, jól működik. Hogy már kamaszként ismerje fel minden nő, mire kell odafigyelnie az egészségével kapcsolatban. Hogy a hüvelyváladék annyira savas kémhatású, hogy kifehérítheti a színes bugyit. Hogy semmi szükség ebbe az öntisztuló rendszerbe bármivel belenyúlni. Mert ez a fajta tudás nagyon nagy hatással van arra, hogy miképp viszonyulunk testünkhöz, nőiségünkhöz, később szülésünkhöz – magyarázza a nemrég felvilágosító YouTube-csatornát útnak indító szakember. Azt mondja, bőven van feladat: a frissesség, a jó illat mítosza és a menstruációval, a hüvelyfolyással járó tisztátalanság beette magát a köztudatba.

Pedig a hüvely rendkívül érdekes és cseppet sem száraz rendszer, melyben békésen megférnek az ott természetes állapotban előforduló baktériumok, gombák. A tiszta vizes, rendszeres mosakodás mellett maximum a vulva szappanos, finom tisztítása lehet indokolt, ezenkívül semmi más – hívja fel a figyelmet Janka.

 

Ne legyen tabutéma!

Nem elhanyagolandó tény, hogy a női ciklus erősen tabusított jelenség. – Egyes kultúrákban elkülönítik a menstruáló nőt, a vallásokban megjelenik, hogy a vérző nőnek a házasélettől tartózkodni kell. Ennek természetesen voltak valós alapjai: régen sokkal inkább számolni lehetett a fertőzésveszéllyel, a nemi betegségekkel, ám hiába változott a világ, a mítosz erős maradt. Ezt viszik tovább a reklámok: véletlenül se derüljön ki, hogy egy nő létezik, működik biológiailag a csípőjén alul – magyarázza Janka. Mindezek következménye igen frusztráló: ma a nők azon aggódnak, elég tiszták, üdék-e, összegzi a termékenységtudat-szakértő. – Mert igen: a női nemi szervnek van illata, sőt szaga, de ezeknek a feromonokhoz van köze. Vagyis egy teljesen normális jelenséget próbálunk elnyomni, nem is következmények nélkül: a hüvely igen sérülékeny, és nyálkahártyája van, amin keresztül a méreganyagok fel tudnak szívódni. Nem véletlenül vitatott a hüvelybe kenhető csillámpor hasznossága, a hüvelyi uborkadetoxos őrület és a gyógynövényes hüvelygőzölés. De elég beszaladni egy drogériába is, ahol termékek tucatjai igyekeznek elhitetni, hogy a hüvely rózsaillatú. Pedig, higgyük el, ha a hüvelynek virágillatúnak kellene lennie, úgy teremtette volna az anyatermészet.