Az ekcémás bőrnek is jár a kényeztetés!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. március 31.

Az ekcémával járó vörös, viszkető foltok nemcsak a végtagok hajlataiban, a tenyereken vagy a talpakon jelentkezhetnek, hanem sokkal feltűnőbb helyeken, például a fülek mögött vagy a szemek körüli területeken is.

Ezeket nem mindig lehet elrejteni a kíváncsi tekintetek elől egy jól megválasztott ruhadarabbal – ám a megfelelő bőrápolási rutin és egy kis trükkös smink sokat javíthat az érintettek megjelenésén. Az ekcéma velejárója a száraz bőr, ezért elengedhetetlen a rendszeres hidratálás. Ha pótoljuk a bőrből hiányzó nedvességet, nemcsak a közérzetünk lesz sokkal jobb, de a sminkünknek is biztosabb alapot adhatunk. A mindennapos bőrápoláshoz és a sminkeléshez egyaránt válasszunk jól hidratáló, illatanyag- és színezékmentes termékeket, melyek kevesebb eséllyel váltanak ki irritációt. Mivel az ekcémás bőr különösen érzékeny, az új krémek, sminkszerek használata előtt végezzünk bőrpróbát: először csak egy nagyon kicsi mennyiséget vigyünk fel az állkapocs alatti területre vagy a fül mögé, és 48 órán át figyeljük, jelentkezik-e irritáció, bőrpír, viszketés, kiütés. Ha nem, akkor nyert ügyünk van!

És hogy mi az a sminkszer, ami nem hiányozhat az ekcémások neszesszeréből? Egy zöld színkorrigáló korrektor, ami képes semlegesíteni a pirosas árnyalatokat, így az ekcémás foltok mellett a pattanások, a bőrpír és a rozácea „eltüntetésére” is bátran bevethetjük. Erre jöhet egy réteg alapozó, majd az egészet fixáljuk áttetsző púderrel, és átmenetileg búcsút inthetünk a zavaró bőrproblémának.

Persze a leggondosabb bőrápolás ellenére is előfordul, hogy az ekcémás tünetek időnként fellángolnak, és a szokásosnál több folt, intenzívebb bőrviszketés jelentkezhet. Az érzékeny, gyulladt bőr számára csak további megpróbáltatást jelent a sminkviselés, ezért ilyenkor inkább kerüljük a festékeket, és szorítkozzunk a hidratáló, gyulladáscsökkentő, nyugtató krémek, illetve a bőrgyógyász által felírt gyógyhatású készítmények használatára.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!