4 mozgásforma a magas vérnyomás megelőzésére

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 6.

Akár megelőzni, akár kordában tartani szeretnénk a magas vérnyomásunkat, a rendszeres testmozgás a lehető legjobb választás. Lássuk, mely mozgásformákkal teszünk különösen jót a szív- és érrendszerünknek!

HIIT

A magas intenzitású intervall-edzések kiváló kalóriaégetők, rövid idő alatt felpörgetik az anyagcserét, és egy kutatás szerint javítanak a nyugalmi pulzusértékeken, ezzel hozzájárulnak a normál vérnyomás fenntartásához.

 

Izometriás gyakorlatok

Az egy-egy izomcsoport megdolgoztatására koncentráló gyakorlatok közül építsünk be az edzésünkbe statikus pózban végzendő elemeket, mint amilyen a planking, a hídtartás vagy egyes jógapózok. Ezek komolyan fejlesztik az állóképességet, edzik az izmokat, és tanulmányok szerint a vérnyomás csökkentésében is hatékonyak.

 

Gyaloglás

Minden életkorban és edzettségi állapotban bátran végezhető, a lényeg, hogy rendszeresen gyalogoljunk, és időről időre növeljük a megtett távot vagy a tempónkat. Egy kutatás szerint azoknál, akik 6 éven át rendszeresen sétáltak, közel 7 százalékkal volt alacsonyabb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint kevésbé aktív társaiknál.

 

Súlyzós edzések

Mind a saját testsúllyal, mind a súlyzókkal végzett edzések hozzájárulnak ahhoz, hogy alacsonyabb legyen a vérnyomásunk, emellett növelik az izomszövet mennyiségét, ami az anyagcserének is jót tesz. Arra ügyeljünk, hogy túl nagy súlyok helyett inkább a könnyebb súlyzókkal végezzünk több ismétlést egy-egy gyakorlatból.