4 tipp az ökológiai lábnyomunk csökkentésére

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 13.

A bevásárlás és főzés a legtöbb családban napi rutin. Épp ezért az ökológiai lábnyomunk méretét nagyban befolyásolja, mi kerül a kosarunkba, mit eszünk és mennyi szemetet termelünk nap mint nap. Ezen a téren tehetjük talán a legtöbbet azért, hogy óvjuk, és ne kizsigereljük a Földet.

Zádrovich Aliz írása

 

1. Nézzük meg az élelmiszerek származási helyét!

Minél távolabbi országból származik egy termék, annál nagyobb károsanyag-kibocsátással jár a szállítása, és annál több tartósítószert tesznek bele, hogy megtartsa frissességét. A legjobb, ha hazai vagy a környező országokból származó élelmiszereket vásárolunk.

 

2. Mérsékeljük a húsfogyasztást!

Egy kiló marhahús előállításához 15 000 liter vízre van szükség, baromfihúsok esetén ez a szám 3900 liter. A vörös hús előállítása károsítja a legjobban a környezetet, nemcsak a vízfogyasztás, hanem a kérődzők metánkibocsátása miatt is. Egyetlen hamburger annyi üvegházgáz kibocsátásáért felelős, mintha 200 km-t autóznánk. A húsfogyasztás csökkentésével ezért rengeteget tehetünk a Földért.

 

3. Ne kérjünk nejlon- és papírzacskót!

Egy nejlonszatyor lebomlási ideje 200 és 1000 év között van, míg a papírzacskóké kb. 1 hónap. Utóbbi tehát egyértelműen környezetkímélőbb, de a papírtáskák előállításához vegyszereket és faanyagot használnak, így ez sem a legjobb megoldás. Célszerű mindig magunknál tartani egy textiltáskát, amit akár éveken át használhatunk a bevásárlásainkhoz. A zöldségesnél se kérjünk külön zacskót minden terméknek, amit csak lehet, pakoljunk egybe vagy pakoljunk otthonról hozott zacskóba, táskába. Részesítsük előnyben az olyan pékségeket, ahol újrahasznosítható papírtasakban adják a pékárut! Ha otthon felejtettük a textiltáskát, a vásárolt nejlonszatyrot hasznosítsuk újra szemeteszsákként!

 

4. Csak annyit vegyünk, amennyit meg is eszünk!

A kidobott élelmiszerek több mint 40 százaléka a háztartásokból kerül a szemétbe. Egy kis tudatossággal megelőzhetjük, hogy a kukában végezzék az ételeink: írjunk bevásárlólistát, és csak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van. Ne spájzoljunk be feleslegesen, mert könnyen lehet, hogy mire felhasználnánk az alapanyagokat, megromlanak, és dobhatjuk ki őket.