Borra sör, vagy sörre bor?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 16.

Sörre bor – mindenkor, borra sör – meggyötör. Ugye ismerős a szólás? De vajon mi igaz belőle, és mi pusztán babona? Ezt a kérdést tették fel német kutatók.

Szaplonczai Laura írása

 

Borra sör, vagy sörre bor? Annak, aki sokat iszik ezekből, teljesen mindegy, hogy milyen sorrendben teszi, a macskajaj erőssége ugyanis nem a sorrendtől, hanem csak az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függ. Erre a rövid, de annál velősebb következtetésre jutott egy német tanulmány, mellyel a kutatók megcáfolták a magyar kultúrkörben ismert vélekedést, miszerint a sör után fogyasztott bor nem árt meg, ellentétben a bor után elfogyasztott sörrel. A tudósok azt is hangsúlyozták, hogy aki alkoholfogyasztás után részegnek érzi magát, esetleg rosszul is lesz, az biztosan számíthat a másnaposság igencsak kellemetlen tüneteire a kijózanodás után.

 

A kísérlet…

– Az vitathatatlan, hogy a macskajaj valószínűsége magas, ha az ember túl sok alkoholt iszik, mindegy, milyet – mondja Jöran Köchling, a kutatócsoport egyik tagja. Tanulmányukhoz a kutatók 90, 19 és 40 év közötti férfit és nőt osztottak három csoportba. Az első csoport tesztalanyai esténként először körülbelül másfél korsó sört ittak meg, így a leheletükben legalább 0,05 százalék alkohol volt mérhető. Végül elfogyasztottak 4 nagy pohár fehérbort, így a mért érték minimum megduplázódott. A második csoport először kapta a bort, és csak utána a sört. A harmadik csoport tagjai pedig vagy csak sört, vagy csak bort ittak, az alkoholtartalom azonban ugyanakkora volt, mint a többieknél.

A kísérlet második fázisában az első két csoportban felcserélték az italok sorrendjét, a harmadik csoportban pedig a másikra váltottak. Az utolsó pohár után le kellett írni mindenkinek, hogy milyennek ítéli az ittassága mértékét egy 0-tól 10-ig terjedő skálán (ha még képes volt rá…). A rákövetkező reggelen pedig beszámoltak a másnaposságról is, azaz arról, hogy mennyire fáradtak, fáj a fejük, szomjasak, fáj a hasuk, van-e hányingerük vagy éppen étvágytalanok. A tudósok így meghatározhatták az úgynevezett „másnapossági mutatót”, méghozzá egy 0-tól 56-ig terjedő skálán. A statisztikai értékelés során figyelembe vették a tesztalanyok korát, nemét, testtömegindexét, és azt is, hogy általában mennyi alkoholt fogyasztanak.

 

Meglepő eredmény

A macskajaj tüneteinek mértékét tekintve a három kísérleti csoport között végül nem mutatkozott különbség. A sör és a fehérbor viszonylatában tehát mindegy, hogy milyen sorrendben fogyasztjuk őket, nem befolyásolja a másnapi hogylétünket. És bár a nők szervezete lassabban bontja le az alkoholt, a két nem között sem különböztek az eredmények. A szakemberek szerint bármennyire kellemetlen is a macskajaj, egy előnye azért van: arra figyelmeztet, hogy tanuljunk a hibáinkból, és legközelebb igyunk mértékletesebben.