4 jel, hogy nem elég erősek a farizmaink

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 17.

A kerek, izmos popsi nem csak esztétikailag fontos. A gyenge farizmoknak komoly egészségügyi következményei is lehetnek. De miből látszik, ha nem elég erősek a farizmaink?

Rossz a tartásunk

A helyes testtartáshoz nem elég az egyenes hát, álló helyzetben a térdeknek, a csípőnek és a bokáknak is egy vonalban kell lenniük. Ha gyengék a farizmaink, a térdünk enyhén behajlik, a csípő hátrafelé tolódik, így a hátunk is meggörbül.

 

Fáj a térdünk

Bizonyos mozdulatok, tornagyakorlatok végzése közben extra súlyterhelés nélkül is megfájdul a térdünk? Ennek hátterében is állhat a gyenge farizomzat – és ugyanez a helyzet, ha a fájdalom a csípő külső oldalán jelentkezik.

 

Hasogat a derekunk

A gyengébb farizmok miatt extra terhelésnek vannak kitéve a derék izmai, ami vissza-visszatérő fájdalmakat okozhat. Ilyenkor a csípő előretolódik, ez a helyzet pedig a gerinc alsó részét is megterheli.

 

Nem tudunk egy lábon állni

A megfelelően edzett farizomzat segít stabilizálni a csípőt, ha fél lábon állunk. Épp ezért otthon is tesztelhetjük, hogy kellően edzettek-e a farizmaink: álljunk egyenesen, egyik lábunkat emeljük fel a talajról és a kezünket nyújtsuk a fejünk fölé. Ha kevesebb, mint egy percig bírjuk, akkor erősítésre szorulnak a farizmaink.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!