Nagytakarítás a neszesszerben is

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 2.

Néha érdemes a sminkszereink között is nagytakarítást rendeznünk. A legtöbb, évek óta a neszesszerben elfekvő, netán a fürdőszoba polcán porosodó tégely tartalma – azon túl, hogy az állaga sem a régi – számos egészségügyi veszélyt is rejt.

Alapozó

A folyékony alapozók többségét a szavatossági jelzés alapján a felbontást követő 12 hónapig használhatjuk fel. Azonban sok alapozó cseréje már fél év elteltével esedékessé válik; ha azt vesszük észre, hogy a rétegek különváltak, vagyis az olajos rész a massza tetején áll, a krém pedig alatta besűrűsödik, akkor már ne rázzuk össze a tégelyt, hanem dobjuk ki az alapozót. Az alapozóban a baktériumok attól szaporodhatnak el, ha ujjal szedjük ki a tégely tartalmát, vagy ha az ecsetet újra és újra belemártunk a tégelybe, miután az az arcbőrrel érintkezett.

Egészségügyi kockázatként periorális dermatitisz jelentkezhet, ami jellemzően az orr és a száj körül kialakuló piros pöttyöket eredményez.

 

Alapozó szivacsok, ecsetek

Az alapozó felvitelére használt szivacsokat vagy rendszeresen mossuk ki forró vízzel, vagy hetente cseréljük. A folyékony alapozót magába szívó szivacsok jó táptalajt biztosítanak a baktériumoknak.

 

Szempillaspirál

Beszáradt szempillaspirállal már biztos minden nőnek meggyűlt a baja.

Hol tároljuk?

A szakértő szerint az se mindegy, hogy felbontás után hol tároljuk a sminktermékeinket. A fürdőszoba párás, meleg levegője a legártalmasabb a kozmetikumoknak.

Használhatatlan, mert csomóban áll a kefe fején a festék, és az eredmény: csábos helyett csimbókos szempillák. Habár a szempillaspirálok felnyitástól számított fél évig tarthatók, a szakértők azt javasolják, hogy ezt a sminkterméket cseréljük leggyakrabban, ideális esetben háromhavonta, ugyanis a legnagyobb egészségügyi kockázatot ez a termék hordozza. A baktériumok szaporodásához ideális közeg a nedves és sötét cső. A lejárt szavatosságú szempillaspirál számos kellemetlen allergiás reakciót okozhat: szemünk könnyezik, bevörösödik, sőt árpa és kötőhártya-gyulladás is kialakulhat.

 

Szemceruza

A szemceruzánál a használat előtti hegyezést nemcsak a pontos vonalhúzás miatt javasolják, hanem azért is, hogy mindig tiszta felületet kapjunk. A hegyezőt alkoholos vattával tisztítsuk meg a használatot követően, ezzel elkerülhetjük a baktériumok elszaporodását. Szemceruza használatára kétéves időtartam ajánlott.

 

Rúzs

A rúzsok bizonyos idő múltán kellemetlen, fáradt olajra jellemző szagot árasztanak, és ragacsossá válnak. A gond azonban inkább az, hogy használat következtében a rúzs felszínére nyál kerül, ami kiváló terep a baktériumok számára, és akár ótvart is okozhat.  Egy év után nyugodt szívvel dobjuk ki még a kedvenc színünket is.

 

Púder, pirosító és por alapú szemfestékek

Ezek a legkevésbé problémás sminktermékek, ugyanis nem tartalmaznak vizet, amelyben a baktériumok kifejlődhetnek. Két év szavatosság után mégis érdemes kidobni őket; általában addigra összetöredeznek, és használhatatlanná válnak.