5+1 étel, amit kerülnünk kell, ha nem akarunk úszógumit

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 8.

Sajnos nem csak a sörtől nőhet kerek pocakunk. Számos olyan élelmiszer létezik, melyek kalóriatartalma nem feltétlenül jelzi előre, mégis felfújhatják az úszóguminkat…

Bár alkatilag elsősorban nem a hasára szokott hízni, de az utóbbi időben egyre inkább kezdik szorítani a nadrágok, szoknyák hastájékon? Könnyen lehet, hogy a probléma gyökere étkezési szokásaiban keresendő – a túlzott nátriumfogyasztás ugyanis megköti a szervezetben a vizet, amitől felpuffadunk és akár több centivel is vastagodhat a derekunk. A nátrium legfőbb forrása a só, ezért ha megpróbáljuk kiiktatni étrendünkből a túlzottan sós ételeket, nemcsak vérnyomásunknak teszünk jót, de a pluszkilóknak is hamarabb búcsút inthetünk.

Lássuk, mit érdemes kiszortírozni a hűtőszekrényből!

 

Lágy sajtok

A lágy és a keményebb sajtok között is találni olyan típusokat (például feta, camembert), melyek 100 grammjában 2-3 gramm só található. Ez az ajánlott napi sófogyasztás (5-6 gramm) közel fele! Fokozottan érdemes kerülni az ömlesztett sajtokat is, melyekből hiányoznak a megemésztésükhöz szükséges enzimek, így igencsak megterhelik az emésztőrendszerünket.

 

Mustár

A bolti szószok közül még mindig ez a legjobb választás – a ketchup magas cukor-, míg a majonéz zsírtartalma miatt kerülendő. Ám a mustárral is érdemes csínján bánni, mert a benne található adalékanyagok, ízfokozók és extra só miatt ez is hajlamosíthat a hasi zsírpárnákra. Ha nem szeretnénk lemondani pikáns ízéről, válasszuk a mustármagot, ami nemcsak, hogy tele van értékes tápanyagokkal, de a szervezet természetes zsírégetését is fokozza. Egy kis pirítás után szórhatjuk salátákba vagy házi salátaszószokba, de húsok pácolásához vagy szendvicsfeltétként is használhatjuk.

 

Virsli

A feldolgozott húsfélék szintén kimagasló nátrium-tartalmuk miatt kerültek fel a kerülendő élelmiszerek listájára. A virsli mellett a szalámik, parizerek, sonkák és pástétomok csomagolását is érdemes alaposan átböngészni, és ha túl sok bennük a zsiradék, a só és a mesterséges adalékanyag, inkább hagyjuk őket az üzletben!

 

Salátaöntetek

Ezeket még akkor is érdemes kerülni, ha nem kimondottan diétázunk, csak igyekszünk egészségtudatosabban étezni, a bolti öntetek ugyanis rengeteg aromát, színezéket, sót és cukrot (!) tartalmaznak, melyek lassítják az emésztést és elősegítik a pluszkilók hasfalra rakódását.  Szerencsére otthon is igazán egyszerű és ízletes önteteket készíthetünk – a citromlé-olívaolaj párosa verhetetlen, szinte minden salátaféléhez passzol, és a natúr joghurtos-zöldfűszeres öntetekkel sem lőhetünk mellé.

 

Instant tészták

Igazi sóbombák – az instant tészták adagonként 2,5-3,5 gramm nátriumot is tartalmazhatnak, természetes alapanyagokat pedig szinte alig találni bennük, éppen ezért rendszeres fogyasztásuk egyáltalán nem ajánlott. Ugyanez igaz a konzervételek, leveskockák és ételízesítők többségére is!

 

Paradicsomszósz

A ketchup mellett a paradicsomos mártások, paradicsomszószok és a paradicsomkonzervek is bővelkednek adalékanyagokban, sóban, ráadásul a paradicsom természetes savasságát a legtöbb esetben hozzáadott cukorral próbálják meg ellensúlyozni – nem is kevéssel!