Ökotudatos nyaralás

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 12.

Változatos programok, könnyű megközelíthetőség, svédasztalos reggeli vagy éppen gyerekbarát wellnessrészleg – sokféle szempont felmerülhet a tökéletes nyaralás tervezgetése közben, ám egyvalamiről többnyire megfeledkezünk ilyenkor, a környezetvédelemről. Pedig ha időben elkezdjük az utazás megtervezését, még arra is odafigyelhetünk, hogy nyaralásunkkal a lehető leginkább kíméljük a természetet.

Bizony nem szükségszerű, hogy üdülés közben nagy ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után; csupán néhány szempontra érdemes tudatosan figyelni már a kezdetektől. A repülő önmagában is óriási terhelés a környezet számára, ezért ha tehetjük, válasszuk inkább a vonatot. Olyan úti célt érdemes kinézni, ami természeti értéket őriz, és ezért a helyiek felelősséget is vállalnak. Egy természetbarát, illetve a helyiek által fenntartott szállás optimális helyszín lehet – ezt az interneten előre ellenőrizhetjük, ha az EU ökocímkéjét vagy más, nemzetközi ökominősítés logóját keressük a szállás oldalán.

Jó, ha a szálláshely illeszkedik a természetes környezetébe és úgy van kialakítva, hogy a legkevésbé veszélyeztesse az ottani élővilágot. A szállás tudatos szemléletéről árulkodik az alternatív és takarékos energiafelhasználás, a természetes szellőzés és az egyedileg szabályozható fűtési és hűtési rendszer, továbbá a szelektív hulladékgyűjtés ténye, de ide sorolhatjuk azt is, hogy a szálláson kínált ételek helyi termelőktől, felelős gazdálkodásból származnak-e.

Izgalmas lehetőséget nyújt ezenkívül az interneten elérhető „közösségi turizmus” is. Ennek lényege, hogy a nyaralók megismerhetik a helyi közösség kultúráját, és közös tevékenység – például főzés vagy ökoházak építése – által be is kapcsolódhatnak a helyiek mindennapi életébe.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!