Az 5 legjobb növényi tej
A tej élet, erő, egészség – legalábbis régen ezt sulykolták belénk. Manapság viszont, aki egy kicsit is törődik az egészségével, a tehéntej helyett inkább növényi tejet vesz le a boltok polcairól. De vajon tisztában vannak-e azzal, hogy melyik mire való, és melyiket kinek ajánlják a szakemberek?
Szójatej
Körülbelül tíz éve jelent meg a boltokban, mint az első valódi tej-alternatíva, és sokáig egészséges és megbízható megoldásnak is tartották. Ám az utóbbi időben sokat veszített népszerűségéből a benne lévő fito-ösztrogének miatt, amelyeket többek között a mellrákos esetek növekedésével is összefüggésbe hoznak.
Előnye: Majdnem annyi fehérje van benne, mint a tehéntejben, és rengeteg kalciumot is tartalmaz, de ellentétben a valódi tejjel, nincsenek benne telített zsírsavak, tehát nem árt az ereknek. Ráadásul olcsó, mindenhol kapható és kávéba, turmixba keverve szinte teljes a tej illúziója.
Amit a növényi tejekről tudni kell:
Kibontás után mennyi idei tartható el?
A termékek többsége pasztörizált, tehát hőkezeléssel tartósított. Nyitás után hűtőben tartva 7-10 napig fogyasztható.
Ezek a tejek nem savanyodnak. Honnan tudhatom, ha már romlott?
Akár a tehéntej, ezek a termékek is megsavanyodnak, összecsomósodnak, fura ízük, színük lesz, megváltozik az állaguk.
Van bármelyikben is annyi kalcium és D-vitamin, mint a tehéntejben?
Aki számára ez fontos, válassza a dúsított változatokat, azok a tehéntejhez hasonló mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
Melyik tej a legjobb cukortartalom szempontjából?
Mindig ellenőrizni kell a címkét. 100 gramm tehéntejben 12 gramm cukor van, a magtejek többségében 2-4 gramm. De csak akkor, ha ez natúr ízesítésű. Egy deciliter csokis mandulás tejben akár 22 grammnyi cukor is lehet – ami több mint a napi ajánlott bevitel. Szóval csak óvatosan!
Hátránya: A szakértők szerint túl sok szóját fogyasztunk. Tele vannak vele a húskészítmények, a fagylaltok – és bár eredetileg nagyon is egészséges ételnek számított Ázsiában, soha nem fogyasztottak belőle annyit az emberek, mint manapság. Mivel óriási rá az igény, nagyipari mértékben termesztik, annak minden hátrányával együtt, tehát a legtöbb szója már génmodósított, és növényvédőszerrel is erőteljesen kezelt. Ráadásul egyre több ember allergiás rá. A natúr szójatej jellegzetes babos ízét sokan nem szeretik, ezért sokféle ízben kapható: a vaníliás, csokis, mandulás verzió viszont cukorral, ízesítőszerekkel készül, ezért ezek már kicsit sem számítanak egészségesnek.
Rizstej
Régi veteránnak számít a tejpótlékok világában, hiszen egyszerű, olcsón elkészíthető ital: elég csak ledarálni a főtt rizst, összekeverni némi vízzel és édesítőszerrel.
Előnye: Olcsó, sokféle ízben kapható, kellemesen édes, és nagyon ritka, hogy valakit irritáljon, vagy allergiás legyen rá. Könnyen lehet vele sütni, és egyáltalán nincs benne zsír.
Hátránya: A rizsben alapesetben is rengeteg szénhidrát van, de a legtöbb rizstejet édesítik is, amitől ugyan finom lesz, de egészségesnek nem mondható. Nincs benne se fehérje, se vitaminok – viszont ezt is nagyipari méretekben termelik, tehát tele van növényvédő szerekkel, hacsak nem vettünk bio-változatot. Mivel nincs semmiféle tápértéke, a gyerekeknek számára nem szokták ajánlani, és a felnőttek számára is inkább illúzió, semmint egészséges alternatíva.
Zabtej
Kicsit szénaíze van, és a színe is szürke, ezért ember legyen a talpán, aki meg bírja inni a natúr változatot. A legtöbbször vaníliával, csokival, eperrel szokták elnyomni a lucernás mellékízt.
Előnye: A zab régóta része az egészséges étrendnek. Jó a szívnek, rengeteg folsav és E-vitamin van benne, ráadásul koleszterinmentes. Elképesztően egyszerűen el lehet otthon készíteni, csak meg kell főzni és le kell turmixolni, máris fogyasztható.
Hátránya: Aki gluténmentes diétát követ, az felejtse el, és főzésre sem érdemes használni, mert túlságosan híg. Ha nem otthon készítjük, akkor tele van cukorral és adalékanyagokkal, hogy teljesebb legyen a tejszerűség illúziója. Nehéz belőle vegyszermentes, bio-változatot beszerezni.
Mandulatej
Ez a legfinomabb tejalternatívák egyike. Édes, krémes, zsíros – szinte teljes a tejivás illúziója. Ráadásul a mandula mindig is egészséges ételnek számított, ez pedig egyszerűen hántolt, turmixolt mandula vízzel hígítva. Legalábbis, ha otthon készítjük.
Előnye: Zsírszegény ital, ami jó hír a fogyókúrázóknak. Ráadásul tele van magnéziummal, E-vitaminnal, tehát csodákat tesz a bőrrel és az idegekkel. A benne lévő szelén pedig hatékony a depresszió ellen. Jól lehet vele főzni, és sokféle ízben kapható.
Hátránya: A mandulának valóban csodálatos egészségügyi hatása van – de azért ne feledjük, egy deciliternyi mandulatej alig négy szemnyi mandulát tartalmaz, a többi víz és ízesítőszer. Ráadásul akinek dióallergiája van, az a mandulát is jobb, ha kerüli. Az ízesített verziók finomak – de általában rengeteg bennük a cukor, ráadásul ez az egyik legdrágább növényi tej. Az otthoni készítéshez pedig jó erős turmixgép kell, különben leég a gépünk motorja.
Kókusztej
Európában újnak számít – de az indiai és thai és latin-amerikai konyha régóta használja sütésre, főzésre. Nem véletlen – nem viseli meg a hőkezelés, jól lehet vele sűríteni, de hidegen is jó ízű. Már persze csak akkor, ha valaki szereti a kókusz ízét. Aki nincs oda érte, azt zavarhatja, hogy az erőteljes kókusz íz a kész ételekben is érezhető marad.
Előnye: A paleo diétát követők kedvence, mert sok zsír van benne – de ezek nem rossz zsírok, éppen ellenkezőleg. A szervezet számára könnyen, jól feldolgozhatóak, és még a fogyásban is segítenek. Rengeteg B12 vitamint tartalmaz, viszont csak minimális mennyiségű szénhidrátot.
Hátránya: Nehéz kezelni, mert a könnyen kettéválik vizes és zsíros részre, és csak melegítés hatására keveredik újra össze. Nehéz igazán bio-kókusztejhez hozzájutni, mert gyakran tele van adalékanyagokkal, gyakran tesznek bele például guar gumit, ami bélirritációt okozhat az arra érzékenyeknél. A környezetvédők sem örülnek teljes szívvel a kókusztej népszerűsítésének, mert a világszerte növekvő kereslet miatt esőerdőket irtanak ki a termőföldek növelése érdekében.