6 megátalkodott mítosz az öregedésről

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 14.

„Majd rájössz, ha megöregszel” – az idősebbek csak mosolyognak az előbbi kijelentésen, mert ők már tudják, hogy ez a mondat korántsem arról szól, hogy a nyugdíjas évek után minden jónak vége szakad. Itt az ideje, hogy szakértőink segítségével megcáfoljuk az öregedéssel kapcsolatos tévhiteket!

1.tévhit: Az elbutulás az idősödés elkerülhetetlen velejárója.

Az idő múlásával valóban változhat az agy működése, ilyenkor jellemzően lassulnak a tanulási folyamatok, csökken a megoldóképesség és romlik a memória. Ezeket a természetes velejárókat azonban nem szabad összekeverni a demenciával! Az időskori elbutulás, illetve az Alzheimer-kór olyan betegségek, melyek orvosi kezelést igényelnek – vagyis egyáltalán nem az öregedés természetes velejárói. Ezt támasztja alá a világ egyik legidősebb nőjén végzett vizsgálat is: a kutatások idején 115 esztendős hölgy agyszövetei teljesen egészségesek voltak, az orvosok nyomát sem találták demenciára utaló jeleknek. Ráadásul tehetünk is szellemi frissességünk megőrzéséért – a fizikai és szellemi aktivitás egyaránt segít megőrizni agyunk egészségét. Hetente legalább háromszor mozgassuk meg a tagjainkat, ússzunk, kocogjunk, táncoljunk vagy csak sétáljunk nagyokat, emellett olvassunk, fejtsünk keresztrejtvényt, sakkozzunk, de az is segíthet megdolgoztatni az agytekervényeket, ha a szokásos e-mailek helyett kézzel írunk levelet rég nem látott ismerőseinknek.

 

2. tévhit: 50 felett már késő belevágni az edzésbe.

Röviden és tömören: sosem késő egészséges életmódra váltani! Persze a legjobb, ha a húszas, harmincas, negyvenes éveinket is aktívan töltjük, de akkor sincs minden veszve, ha ez nem jött össze. A rendszeres sportolás minden életkorban meghozza a gyümölcsét, ezt pedig kutatásokkal is bizonyították. Egy 50 fős, férfiakból és nőkből álló csoport tagjait (akiknek átlagéletkora 87 év volt) tízhetes súlyzós edzésprogramra fogtak, melynek végére 113 százalékkal növelték az izomerejüket – mi több, a mindennapi gyaloglási sebességük is látványosan fejlődött.

 

3. tévhit: A szexuális életünk végére pont kerül.

Ahogy a fiatalok nehezen tudják elképzelni szüleikről, úgy a felnőttek sem gondolják, hogy időskorban még dolgoznak a vágyak, pedig dehogynem! Egy több mint háromezer fő bevonásával készült kutatás arra az eredményre jutott, hogy az 57-85 éves korosztály 79 százaléka szexuálisan aktív, és legalább havonta két-három alkalommal összebújik a párjával. A menopauza, illetve ennek férfi megfelelője, az andropauza (a tesztoszteron termelődésének csökkenése) átmenetileg mérsékelheti ugyan a szexuális vágyakat, de nem szünteti meg őket teljesen – idősebb korban is bátran hódolhatunk a testi örömöknek!

 

4. tévhit: Hatalmába kerít a depresszió.

Önmagában azért, mert múlik az idő, még nem kell tartanunk a depressziótól, bár jó ha tudjuk, hogy a 60 feletti lakosság 15 százalékát érintik a depressziós tünetek. A kisebb-nagyobb betegségekkel, a magányossággal, a munkaképesség csökkenésével és a különböző veszteségélményekkel persze nem mindig könnyű megbirkózni, de egy kis segítséggel nyugdíjas éveink is vidáman, aktívan, tartalmasan telhetnek. Ha kell, forduljunk szakemberhez (például pszichológushoz), és az állandó panaszkodás helyett szerezzünk pozitív élményeket magunknak: vágjunk bele egy új hobbiba, töltsünk sok időt a gyerekekkel, unokákkal, és ne feledkezzünk meg a barátainkról sem – 50 felett is üljünk be egy kávézóba, moziba, ne féljünk kimozdulni otthonról!

 

5. tévhit: A fájdalmas ízületi gyulladások megkeserítik a mindennapokat.

Az artritiszes betegségek valóban gyakoribbak az idősebb korosztálynál, a porcok rugalmassága ugyanis idővel csökken, de ez sem jelenti azt, hogy minden nyugdíjasnak számolnia kell az ízületi gyulladásokkal. A rendszeres sport „erejére” ezúttal is támaszkodhatunk: a mozgás szó szerint beolajozza az ízületeket, segíti a működésüket, így akkor se hagyjunk fel vele, ha esetleg már megjelentek a betegség első tünetei. Egy amerikai kutatás megállapította, hogy azok a nők, akik hetente legalább egyszer sportoltak 20 percet, csökkentették a térdízületben jelentkező reumás ízületi gyulladás kockázatát. Heti 20 perc mozgás pedig igazán belefér, ugye? Sokat segíthet még, ha leadjuk a pluszkilóinkat (ezek extra nagy terhelést rónak az ízületekre), és a kényelmes lábbeliket részesítjük előnyben.

 

6. tévhit: A nők rettegnek az öregedéstől.

Közkedvelt tévhit, pedig a hölgyek valójában nem magától az idősödéstől, legfeljebb a megváltozott külsőtől (a ráncok, szarkalábak megjelenésétől) tartanak. Ez persze a fiatalságot éltető, és azt a végtelenségig meghosszabbítani akaró társadalomban nem is meglepő, de szerencsére a hölgyek többsége képes a helyén kezelni az idő múlását: a washingtoni National Women’s Health Resource Center felmérése szerint a 40 feletti nők pozitívan tekintenek az előttük álló évekre. Az időskort a lehetőségek és kalandok időszakának tekintik, különösen akkor, ha van a környezetükben egy inspiráló példa is arra, hogy az idősebb kor nem a szenvedésről szól.