8 trükk, hogy elégedettek legyünk az életünkkel

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 27.

A boldogsághormonnak is nevezett dopamint nem csak a csokievés szabadítja fel a szervezetben. Számos olyan dolgot tehetünk, ami örömérzetet, elégedettséget teremt.

1. Adjuk meg magunknak…

…azt az egyébként teljesen alapvető jogot, hogy a hétköznapi munkavégzés és az egyéb feladatok közben olyasmit is tegyünk, ami kizárólag a saját örömünket szolgálja. Ilyenkor könnyen bekapcsol a lelkiismeret-furdalás, hogy ezzel másoktól vesszük el az időt. Azt a szempontot is érdemes figyelembe venni, hogy csak akkor fogunk tudni szeretteinknek energiát, odafigyelést, törődést nyújtani, ha nekünk is van miből töltekezni. Elfáradt, meggyötört állapotunkban kevésbé vagyunk képesek jót adni és élvezetes társaságként jelen lenni akár gyermekeink, akár a barátok körében.

 

2. Kérdőjelezzük meg a saját korlátainkról szóló gondolatokat.

Amikor rosszul érezzük magunkat a lehetőségeink hiánya miatt, csak tegyük fel a kérdést: egészen biztosan így van ez? Játszani ér: hát játsszunk el a gondolattal, hogy ha nem önmagunk lennénk, hanem egy kreatív menedzser, aki kívülállóként szemlélné az adott helyzetet, vajon milyen megoldásokkal rukkolna elő? Talán olyan rég óta elhitettük már magunkkal, hogy mire nincs lehetőségünk, hogy idő közben elfelejtettünk meglátni néhány működőképes alternatívát. Ennek felismerése garantáltan inspirálóan hat!

 

3. Éljenek a meglepetések!

Az örömhozó dopaminok azonnali tombolásba kezdenek, amikor meglepetés ér minket. Bármilyen kellemes esemény hatásfokát növeli, főleg, ha nem is vártuk. Az Emory Egyetemen készült is egy kísérlet, ami ezt a jelenséget demonstrálja: a kísérletben résztvevők egy csoportjának szájába egy kevés gyümölcslevet juttattak adott, kiszámítható időintervallumokban, míg a másik csoport véletlenszerűen kapta ezeket a dzsúsz adagokat. MRI vizsgálattal egyértelműen látható volt, hogy a meglepetésre érkező gyümölcslé nagyobb aktivitást eredményezett az agy jutalmazó központjában. Emellett a meglepetés új neurális pályákat épít az agyban, mely rugalmasabbá és kreatívabbá teszi a gondolkodást. Amikor másokat meglepünk, mi is megfürödhetünk ebben az érzésben, hiszen izgatottabbá válunk a várakozás miatt, és a sikeres meglepetés azonnali elégedettséget hoz. Ráadásul növeljük annak az esélyét, hogy máskor minket is meglepnek valamivel!

 

4. Vágyunk tárgya…

Az emberek nagy százalékban anyagi javakról ábrándoznak, amikor megkérdezik őket, mire vágynak. A mentális és spirituális jellegű álmok csak ezek után fogalmazódnak meg. Lehetséges, hogy egy külföldi út épp nem fér bele a költségvetésbe, de mindenkinek vannak olyan vágyai, amiket nem anyagi okokból nem teljesít. Milyen komoly akadálya lehet annak például, hogy végre kipróbáljunk egy régóta nézegetett sportot, esetleg eljussunk táncolni? Valóban felszabadíthatunk egy teljes délutánt arra, hogy egyedül vagy barátokkal kávézzunk, vagy épp találjunk egy kupont vitorlázórepüléshez! Bármi is legyen a vágyunk, amint meglépjük, az garantáltan kiszakít a hétköznapok körforgásából. A lényeg, hogy ha eldöntöttük, tegyük is meg, a dopamin ugyanis már a várakozás gondolatától is felszabadul az agyban, ha azonban valami keresztbe húzza a terveinket, az frusztrációhoz vezet.

 

5. Csak egy rövidke alvás!

A szervezet természetes biológiai szükséglete szerint (a szemicirkadián ritmusnak köszönhetően) nem véletlenül találták ki a sziesztát, ugyanis kora délután nő az alvási hajlandóság. Ha nincs is időnk éppen akkorra beiktatni egy félórás pihenőt, jó tudni, hogy napközben bármikor jól jöhet erre néhány perc.

Tudta?

Azonnali jókedvet hozhat egy kellemes illat, hiszen az illatok észlelésében szerepet játszó agyi területek nagyon szoros kapcsolatban állnak az érzelmi szabályozásért és az érzelmi reakciókért felelős limbikus rendszerrel.

Annak, aki hamar álomba merül, jó hír, hogy már egy 15 perces szundi is 1-3 órára növeli az éberséget, a fél óránál is hosszabb pihenő pedig a kognitív képességek több óráig tartó javulását eredményezi. Az utóbbi hatékonyabb munkát tesz lehetővé, azáltal azonnal nő az elégedettségünk szintje is. Mit tegyenek azok, akik csak hosszú idő alatt képesek elaludni? Egy 15-20 perces meditációval bizonyítottan emelkedik az agyban a dopaminkoncentráció.

 

6. Érjünk el egy célt!

Na nem kell olyan hatalmasnak lennie… Az agy természetesen keresi az egyik jutalomélmény után a másikat. Ugyanakkor a túlságosan elérhetetlen célok iránt nem tudunk úgy lelkesedni, mint a realisztikusabbak iránt, viszont a cél nagyságától függetlenül reagál a jutalmazórendszer, amint elérjük azt. Tehát először is jelöljünk ki apróbb célokat, például, hogy rendbe tesszük a gardróbszekrényt, vagy telefonon érdeklődünk egy izgalmas tanfolyamról, ami nagyon rövid időn belül elégedetté tesz.

 

7. Együnk valami dopaminnövelőt!

Könnyen juttathatunk a szervezetbe „jutalmazó” falatokat. Az evés már önmagában is elégedettséget hoz, ha jólesik, amit épp fogyasztunk, és ennek nemcsak az éhség csillapítása az oka, hanem a már említett dopamin-felszabadulás. Fokozhatjuk a hatást egy kevés mandulával, banánnal, avokádóval, zabbal vagy zöld teával.

 

8. Mozogjunk a szabadban!

Ez lehet futás, nordic walking és kutyasétáltatás is, a lényeg, hogy félóránál tovább tartson.  A fizikai aktivitás 30 perc után ugyanis szintén jó érzést kiváltó vegyületek felszabadulását eredményezi. Nemcsak jó azonnali feszültségoldó, hanem hosszú távon is ellenállóbbá tesz a stresszel szemben.