Miért nem sikerül lefogynom?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 29.

Már hetek óta diétázik, mégsem sikerül egy dekát sem fogynia? Könnyen lehet, hogy az alábbi öt tipikus diétahiba egyikét követte el.

5 diétahiba, 5 megoldás

Kiválasztjuk a számunkra megfelelő diétát – na jó, kiválasztjuk azt a diétát, amitől a kolléganőnk vagy a gyerek osztálytársának anyukája olyan látványosan lefogyott – és lelkesen belevetjük magunkat az új étrendbe. Aztán közbejön egy családi ebéd, egy szülinapi köszöntés a munkahelyen, egy stresszes időszak, amit csak egy hatalmas karamellás lattéval vagy egy marék rágcsával vagyunk képesek túlélni. Észre sem vesszük, és máris túlléptük a megengedett kalóriamennyiséget… Ellenőrizze, ön melyik diétacsapdába esik bele rendszeresen, mi pedig eláruljuk, mit tehet ellene.

 

Az örök repetázó

Napi háromszor étkezik, és nagyon odafigyel, hogy ne nassoljon napközben, csak hát… Az apróbb bűnözések és a menetközben bekapott falatok kiiktatása nem rossz ötlet. Ám ha ehelyett kétszer teleszedi a tányérját az ebédnél, azzal legalább ugyanannyi pluszkalóriát visz be a szervezetébe, mintha beiktatott volna még két kiadós étkezést.

Próbálja ki! Szerezzen be otthonra kisebb tányérokat, így meglesz annak az illúziója, hogy teleszedte a tányérját, mégis kevesebb kalóriát fogyaszt. A második és harmadik repetázást hagyja meg másnak, helyette iktasson be egy szem gyümölcsöt vagy egy marék olajos magot uzsonnára, így nem lesz farkaséhes a főétkezésekre.

 

A mindent kipróbáló

A főétkezéseknél igyekszik visszafogott adagokat szedni, de a nasival sajnos más a helyzet. Az anyós sütije, a kolléganő ropogtatnivalója vagy a gyerek meghagyott desszertje – amit csak meglát, azt azonnal ki is kell próbálnia. Ráadásul a főzés közbeni kóstolgatás is tele van extra kalóriákkal, így anélkül tehetjük tönkre a diétánkat, hogy normális ételt ennénk.

Próbálja ki! Rejtse el otthon az összes cukorkás és csipszes zacskót szem elől, és kérje meg a munkatársait, hogy lehetőleg ne kínálják meg semmi hizlalóval napközben. A legjobb, ha a kolléganőit is rábeszéli az életmódváltásra, közösen könnyebb ellenállni a csábításnak. Főzés közben pedig elég egyszer-kétszer megkóstolni az ételt, nem kell több kanállal magunkba lapátolni ahhoz, hogy biztosan megfelelő legyen a fűszerezés.

 

Az étteremrajongó

A diétát remekül tudja tartani, de ha a párja meghívja egy romantikus vacsorára, vagy egy családi ebédre lesz hivatalos, már sutba is dobja az összes diétás fogadalmát. Végül is, ünnepelni megy az ember, nem azért, hogy magát sanyargassa, nem igaz? És ön tartja is magát ehhez: ha meglátja az étlapot, azonnal elfelejti, hogy fogyókúrázik, és legszívesebben mindenből rendelne egy kis ízelítőt.

Próbálja ki! Még otthon határozza el, hogy bármilyen főételt választhat, de mellé csak két kis „kiegészítő fogás” jöhet, például egy könnyű leves vagy egy pohár bor! Vagy főétel helyett válasszon egy kiadósabb, főként zöldségekből álló előételt és utána akár jöhet egy könnyebb desszert is.

 

A buli közben csipegető

Ha vendégségbe megy, már az ajtón belépve azt figyeli, milyen finomságokkal készült a házigazda? A közös mozizások alkalmával mindig önnél van az óriási popcornos vödör, és a borozós-beszélgetős estéket sem bírja ki egy kis sajt, mogyoró vagy más rágcsálnivaló nélkül? Az észrevétlen csipegetés igazi fogyókúragyilkos, főleg, ha cukros üdítőkkel vagy alkohollal öblítjük le az amúgy is kalóriadús falatokat.

Próbálja ki! A legközelebbi buliban is nyugodtan ragadjon tányért, de egyszerre maximum két fogásból szedjen rá! Egy amerikai felmérés szerint a buli-csipegetők ezzel a trükkel 35 százalékkal kevesebbet esznek. Ezt egyébként a hotelek svédasztalos vacsoráin vagy a céges partikon is bevethetjük, de ne feledjük, hogy az alkoholfogyasztásra is oda kell figyelnünk, ha nem szeretnénk romba dönteni egy este alatt az elmúlt hetek kemény munkáját. Lehetőleg kerüljük a likőröket és a koktélokat (egy pohárban akár 500 kalória is lehet!), helyettük inkább válasszuk a száraz pezsgőt vagy igyunk meg egy hosszúlépést.

 

Az íróasztalfiók raktárosa

Akár unatkozik, akár koncentrálnia kell, akár a buszra vár vagy csak a dugóban ragadt, automatikusan nyúl is valami harapnivaló után? Az íróasztal fiókjában található készlet akár napokig elegendő élelmiszerellátást biztosítana háború esetén az egész iroda számára? Az autó kesztyűtartójába és a táskájába is rejt egy-egy müzliszeletet vagy egy bon-bont vészhelyzet esetére? Ha úgy érzi, rágcsálás nélkül gondolkodni sem tud, akkor állandóan komoly veszélyben van a diétája.

Próbálja ki! A rágcsálás csak akkor lehetséges, ha mindig van ön körül valami ilyesmi. Pakolja el az összes nassolnivalót a közelből! Otthon inkább egy kisszekrény hátuljába rejtse el a „zsákmányt”, és csak akkor keresse elő, ha tényleg szükség van rá. A kényszeres rágcsálásról pedig terelje el a figyelmét. Na persze nem körömrágással, inkább kortyolgasson ásványvizet, rágózzon, vagy ha semmiképpen sem bírja ki étel nélkül, vigyen magával répahasábokat vagy almát, és ropogtassa azokat.