Mondd meg mikor születtél, megmondom, egészséges leszel-e? (ősz)

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 30.

Tudományosan is bizonyított tény, hogy születésünk hónapja meghatározza milyen magasak leszünk, meddig élünk, milyen okosak leszünk és mi lesz a foglalkozásunk.

Az okok természetesen nem a csillagok állásában keresendőek. Az év folyamán változik a külső hőmérséklet, a világos órák száma, az anya étrendje, de még a levegő tisztasága is. Ezek pedig már méhen belül is hatnak a magzatokra – és ez a hatás akkor is folytatódik, ha a gyerek világra jött. Nem mindegy, élete első hónapjaiban mennyi napfényt kap, milyen baktériumokkal találkozik, és mennyi vitamin jut a szervezetébe. Ezeknek ugyanis egész életre szóló hatásuk lehet!

 

Akik ősszel születtek…

… átlagosan 160 nappal élnek tovább, mint tavaszi vagy nyári társaik. A Journal of Epidemology and Community Health-ban megjelent kutatás azt is állítja, hogy az őszi szülinaposoknál 30 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki asztma. Az ok egyszerű: az ősszel született babák sok esetben már életük első hónapjaiban elkapnak valamiféle vírusos fertőzést, ami megviseli fejletlen immunrendszerüket. Ráadásul fogantatásuk idején, azaz tavasszal nagyon magas a pollenkoncentráció, így az anya által már igen korán nagy dózisú allergén jut a szervezetükbe.

 

Szeptember – Jó tanuló

A szeptemberben született gyerekek általában majdnem egy évvel idősebbek, mint az osztálytársaik, ennek pedig megvan a maga előnye. A szeptemberi gyerekek világszerte a legjobb tanulók és ez az iskolai siker egész életükben végigkíséri őket. Közülük kerül ki a legtöbb diplomás (különösen magas a fizikusok aránya), de az élsportolók között is feltűnően sokan vannak.

 

Október – Hosszú életű

A hosszú élet titka egyszerű: októberben kell születni. Az októberben születettek átlagosan 251 nappal élnek tovább, mint április kortársaik, ám ők nőnek a legalacsonyabbra. Bár a különbség a két hónap között csak mindössze 30 milliméter, ez azonban statisztikailag már jelentős eltérésnek mondható.

 

November – Optimista

November sok szempontból sötét hónap – e hónap szülöttei között található a legtöbb skizofrén és sorozatgyilkos, egy 2005-ös norvég kutatás szerint ennek az oka a szülés utáni napfény hiánya, amely miatt kevesebb dopamin termelődik a baba szervezetében. Legyen azonban bármilyen sötét is ez a hónap, ők lesznek a legritkábban depressziósak, és a sclerosis multiplexre is nekik a legkisebb az esélyük.

 

 

A tél szülöttjei itt, a tavasz szülöttjei itt, a nyár szülöttjei pedig itt olvashatnak a születési idejükhöz kapcsolódó egészségügyi hatásokról.