Így változik a havivérzés a korral

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. november 5.

Ahogy telnek az évek, változik a test, a hormonrendszer – és ezzel együtt változik a menstruáció időtartama, gyakorisága, erőssége és a vele együtt járó tünetek is. Nézzük, melyik életkorban milyen változásokra számíthatunk.

Tinikorban

Rendszertelen, fájdalmas, ciklus

A fiatal lányok nem ovulálnak még rendszeresen, így ciklusuk is szabálytalan. Akár három évig is eltarthat, míg kialakul, milyen hosszú a ciklusuk, hány napig menstruálnak, és milyen erős a vérzésük. Ebben az időszakban nem különösebben aggasztó, ha kimarad egy-egy hónap, de az sem, ha két ciklus közben is pecsételő vérzés jelentkezik. Az extrém hormonváltozás, amin ekkor átesnek nem csak a testet, de a lelket is megviseli, ezért van az, hogy a tinik gyakran kibírhatatlanok, hisztisek és elviselhetetlenül lusták.

Leggyakoribb gond ebben a korban: Fájdalmas menstruáció. Mivel a fiatal lányok méhe kicsi és fejletlen az első menstruáció időpontjában, a méhszájuk pedig teljesen zárt, erőteljes, vajúdáshoz hasonló méhösszehúzódásokra van szükség, hogy kiürülhessen belőle a vér.

 

20 évesen

Beállt a rendszer, de még könnyen felborul az egyensúly

A húszas évekre egyenletesebbé válik a hormonszint, és a menstruáció is rendszeres lesz. Ugyanakkor sok olyan tényező van, ami ebben a korban is könnyen felboríthatja az épp csak megszerzett egyensúlyt.

Természetes módszerekkel a fájdalom ellen

D-vitamin: természetes módon csökkenti a gyulladásokat a testben, ezért nyáron általában enyhülnek a tünetek.

Könnyű testedzés: fájós hassal elképzelhetetlennek tűnhet, de a fizikai aktivitás serkenti a vérkeringést és csökkenti a görcsöket (ideális a jóga, a séta és a nyújtás).

Hő: a forró fürdő és a meleg palack segíti az izmok ellazítását.

Orgazmus: örömhormonokat szabadít fel a testben, amelyek természetes fájdalomcsillapítóként működnek.

A legjelentősebb változás, ami ebben a korban a menstruációt is érinti, a hormonális fogamzásgátlás bevezetése. A nők többsége ebben az életkorban alakítja ki az első komolyabb kapcsolatát, amelyben rendszeres szexuális életet él, és felmerül a nemkívánt terhesség megelőzése. A nők döntő többsége a tablettát választja – és ez jó döntés, hiszen a modern gyógyszerek már csak minimális hormonmennyiséget tartalmaznak. Ám még ez a kis mennyiségű hormon is alaposan megváltoztathatja a nők ciklusát. Van, akinél erősebbé válik a havivérzés, másoknál szinte teljesen eltűnik. De a legnagyobb változás talán, hogy beáll egy mesterséges rendszer: a 28 napos ciklus.

Van, akinek a teste könnyebben alkalmazkodik a változáshoz – másoknál előfordulhatnak kisebb-nagyobb mellékhatások (vérzészavarok, fájdalom, a szexuális vágy csökkenése). Ezekről érdemes beszámolni az orvosnak, hiszen sokféle gyógyszer létezik, így van lehetőség némi személyre szabásra.

Leggyakoribb gond ebben a korban: A leggyakrabban azonban ebben a korban azért keresik fel a nők a nőgyógyászukat, mert kimarad a menstruációjuk. Amennyiben nem terhesek, ennek általában a stressz és a túlzásba vitt sport, diéta az oka. Ha egy-egy ciklus kimarad, akkor még nincs ok aggodalomra. Nyugalommal, pihenéssel, megfelelő étrenddel általában maguktól is rendeződnek a dolgok. De ha egymás után három hónapig nem történik semmi, akkor mindenképp orvossal kell konzultálni, mert ilyenkor komolyabb hormonzavar állhat a háttérben, és annak hosszú távú egészségügyi következménye is lehet.

 

30 évesen

Pontos, olajozott rendszer

A harmincas nőknek általában nincs sok gondjuk a menstruációjukkal: megbízhatóan, óraműszerűen működik, és kevés gondot okoz. Előfordulhat persze, hogy hirtelen erősebbé, fájdalmasabbá válik a vérzés, de az esetek többségében csak jóindulatú méhdaganatok (polip, fibróma) okoznak riadalmat. Ezek nem veszélyes elváltozások, és viszonylag könnyen gyógyíthatók, ezért nem érdemes halogatni a kezelésüket.

Ekkorra tehető a magyar nők többségének az életében a gyerekszülés időszaka is. A terhességgel, szüléssel, szoptatással járó hormonváltozások gyakran felborítják a menstruációs ciklust, és a szülés után hónapokba is telhet, míg újra visszatér a havivérzés. Kellemes meglepetés lehet, hogy a szülés után a menstruációs görcsök szinte teljesen megszűnnek, mert a baba kilazította a méhszájat, így a vér könnyebben távozik, és gyakran a vérzés mennyisége is csökken.

Leggyakoribb gond ebben a korban: Endometriózis. A méh nyálkahártyája ilyenkor a méhen kívülre kerül. Ez gyulladást, hegesedést, letapadást okoz, és ha a petefészek is érintett, és elzáródott, akkor szinte lehetetlenné válik a teherbe esés. Mivel a betegség legfőbb tünete a fájdalmas menstruáció, érdemes megkeresni az okot, ha ilyesmit tapasztal valaki.

 

40 évesen

A változás teljesen normális

A menupauza szóval érdemes megbarátkozni, mert bár ilyenkor mindenki azt gondolja, hogy fiatal még hozzá, a hormonrendszer már jó tíz évvel korábban elkezd felkészülni a kapuzárásra. Míg a harmincas években a hormonok stabilan, folyamatosan termelődnek, a negyvenesek szervezetében egyre kevesebb van belőlük. Gyakori tünet, hogy a menstruáció rendszertelenné válik, ennek oka, hogy az alacsonyabbá váló hormonszint miatt elmarad a peteérés, de nem ritka, hogy a következő hónapban a hormonszint felugrik, így akkor két pete is megérik, és a vérzés is jóval erősebbé válik. Újra visszatérhetnek a görcsök, a premenstruációs tünetek is felerősödnek, és a hormonszint változása miatt egyre rövidebbé válik a ciklus is – tehát egy negyvenes nő sokkal gyakrabban menstruál, mint a megelőző években, és ezek a vérzések jóval erősebbek lehetnek.

Leggyakoribb gond ebben a korban: A rendszeres szűrővizsgálatok egyre fontosabbá válnak, mert negyvenéves kor fölött a daganatok kialakulásának esélye is nő. Bár a méhdaganat előfordulása ritka, a jóindulatú elváltozások is okozhatnak ijesztő tüneteket. Mivel a méh betegségeinek az első jele általában a hirtelen jelentkező, extra erős vérzés és a szexuális együttlét közben jelentkező fájdalom, ha ilyesmit tapasztal valaki, érdemes felkeresnie az orvost.

 

50 évesen

Örüljünk neki, amíg megvan

Az ötvenéves nők többségének már nincs gondja a menstruációjával. 55 éves korra a nők 90 százaléka már átesett a menopauzán – de egy-két ciklus kimaradása után még nem érdemes kidobni az összes megmaradt tampont és betétet, mert simán előfordulhat, hogy akár fél év múlva is visszatér a piros vendég. Persze peteéréssel együtt. Tehát amíg nincs meg az egy év, érdemes gondolni a fogamzásgátlásra – hiszen ne feledjük, a világ legidősebb anyukája, aki természetes módon esett teherbe, 56 évesen adott életet a gyerekének.

Mivel a vérzés hirtelen visszatérése daganatot is jelenthet, érdemes felkeresni vele a nőgyógyászt, de ha a szokásos premenstruációs szindrómával együtt érkezik (ingerlékenység, görcsök), akkor valószínűbb, hogy csak a normális havibaj jött vissza egy váratlan látogatásra.

Leggyakoribb gond ebben a korban: A női nemi hormonok többféle betegség ellen védik a nőket, így a menopauza idején fokozódik az érrendszeri betegségek, a csontritkulás és a gyulladásos betegségek kockázata. A legtöbb nő azonban nem ezért szeretne hormonpótló kezelést kapni, hanem mert nagyon megviselik a változókori tünetek. Az utóbbi években sok új, biztonságos gyógyszer lett elérhető, érdemes megbeszélni az orvossal a kezelési lehetőségeket.