4 tipp, amiért hálásak lesznek a lábaink

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. november 9.

Egész életünk során értünk dolgoznak, szorgalmasan gyűjtik a kilométereket, sokszor mégis megfeledkezünk arról, hogyan viselhetnénk jó gondjukat. Pedig a lábaink is megérdemlik a gondoskodást!

Maradjunk mozgásban!

Ha túl sok időt töltünk egy helyben ücsörgéssel vagy álldogálással, lábainkban lelassul a vérkeringés – ez nem csupán a fáradtság és a lábdagadás miatt kellemetlen, de a visszerek és a trombózis kockázatát is megemeli. Amikor csak lehet, mozgassuk a lábainkat, munka közben is végezzünk lábfejkörzéseket, és sétáljunk, amennyit csak tudunk.

 

Tartsuk szárazon!

A kórokozók különösen kedvelik a meleg, párás közeget – épp azt, amit az egész napos cipőviselés előidéz. A kellemetlen fertőzések, makacs gombásodás elkerülése érdekében ezért törekedni kell arra, hogy minél szárazabban tartsuk a lábainkat: válasszunk jól szellőző lábbelit, és  fürdés után mindig töröljük szárazra a lábfejünket, valamint a lábujjak közötti részeket!

 

Találjuk meg a tökéletes lábbelit!

Több szempontból is elengedhetetlen, hogy kellő körültekintéssel válasszuk ki a cipőinket, papucsainkat: a kényelem mellett fontos, hogy kellő alátámasztás biztosítson a lábboltozatnak, stabilan tartsa a bokát, ezzel a helyes testtartást is elősegíti. A túl szűk cipő csúnya és fájdalmas vízhólyagokat, bőrkeményedéseket eredményezhet, sőt akár a körömbenövés kockázatát is növelheti!

 

Jár a kényeztetés!

A sportolásban vagy egész napos rohangálásban megfáradt lábaktól ne sajnáljuk a kényeztetést – egy mentás vagy citromfüves lábfürdő, pár perc masszírozás és egy nagy adag bőrpuhító krém csodákat tesz! Érdemes beszerezni otthonra egy teniszlabdát, amivel egyszerűen átmasszírozhatjuk a talpunkat, akár olvasás, filmnézés közben is.