Könnyed léptek magas sarkakon is

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. január 1.

Amennyire jól néz ki, legalább olyan fájdalmas tud lenni egy csinos magas sarkú cipő viselése – tanulmányok hosszú sora támasztotta már alá, hogy a tűsarkú lábbelik hosszú távon igen rossz hatással vannak a lábakra, sőt a gerincre is. Ám van az az alkalom, amikor kénytelenek vagyunk szemet hunyni a kényelmetlenségek felett.

Ha elegáns öltözékünk megköveteli a magas sarkú cipőt, érdemes olyan fazont választani, aminek minél szélesebb az orra és a sarka. Előbbivel azért járunk jobban, mert nem szorítja össze a lábujjakat, így elkerülhetjük a kínzó lábgörcsöket, míg a vastag saroknak köszönhetően nemcsak biztosabb lábakon állhatunk, de a testsúlyunk is egyenletesebben oszlik el a talpainkon.

Attól még, hogy magas sarkúba bújunk, nem kötelező 7-8-10 centis sarkakon tipegnünk – a legoptimálisabb az 5 centis sarokmagasság, de ha ezt is megterhelőnek érezzük, választhatunk akár egy törpesarkú alkalmi lábbelit is, amiben kisebb nyomás nehezedik a lábujjakra. A 10 centis vagy annál is magasabb sarkú cipőkben nagyobb a kockázata, hogy begyulladnak a csontok vagy az idegek a lábfejünkben, a láb csontjaira nehezedő folyamatos, túlzott nyomás miatt pedig akár hajszálrepedések is keletkezhetnek a lábfejcsontokban.

Törekedjünk rá, hogy olyan cipőt válasszunk, ami rendelkezik beépített párnás lábfej- és sarokrésszel. Ennek hiányában szilikonból vagy bőrből készült párnákkal és betétekkel tehetjük komfortosabbá a magas sarkúnkat – lábunk különösen hálás lesz ezekért. Csakúgy, mint a vészhelyzet esetére a táskánkba csempészett elegáns, lapos talpú cipellőért is, amit egyszerűen átvehetünk, ha úgy érezzük, már nem bárjuk tovább a magaslati levegőt.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!