A tökéletes sült gesztenye
Egy marék forró sült gesztenye testünket-lelkünket felmelegíti, ráadásul a vitaminraktárainkat is feltölti.
Antioxidáns-hatású E-vitaminban például bármelyik gyümölcsnél gazdagabb, és meglehetősen sok benne a B1-, a B2– és a B6-vitamin. C-vitamin-tartalma a málnáéval vetekszik, igaz, a hosszabb hőkezelés során ez az érték csökken. A belőle készült karakteres liszt jó alternatíva gluténérzékenyek számára.
Így készítsük:
Tegyük a szemeket hideg vízbe, amelyik feljön a felszínre, dobjuk el, hiszen valószínűleg kukacos. A többit áztassuk be néhány órára. Ezután éles késsel vágjuk be a domború felüket, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük körülbelül 25-30 percig. Időnként rázogassuk át, hogy mindenhol jól átsüljenek. Ha elkészült, 10 percre csomagoljuk konyharuhába, hogy könnyebb legyen meghámozni.