Legyenek könnyebbek a nehéz napok

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. január 8.

A menstruáció még akkor sem egyszerű időszak, ha nem tartozunk azok közé, akik kifejezetten megszenvedik ezeket a napokat. A kellemetlen tünetek elől szinte senki nem menekül. De a hőpárnán és egy nagy adag csokoládén túl mit tehetünk, hogy könnyebben teljenek azok a bizonyos napok?

Ne akarjunk csúcsteljesítményt!

A menstruáció testileg és lelkileg is kimerítő, érzékeny időszak, vagyis ha lehet, ne ilyenkor törekedjünk csúcsteljesítményre. A munkahelyi határidőket persze nem lehet odébb tolni, de hazaérve engedjünk meg magunknak egy kis pihenést, pár nyugodt órát ahelyett, hogy ilyenkor is teljesíteni akarnánk. A kemény edzések helyett inkább finom, enyhe mozgás ajánlott ilyenkor, például a női jóga vagy egy könnyű séta a természetben. Erre szükség is van, a kellemes, kímélő sport jobbat tesz, mint az üldögélés.

 

Az érintés hatalma

A magunkkal való törődés része lehet az is, ha finoman masszírozzuk az alhasat, ezzel oldva a görcsöket. Az érintés önmagában is segít az ellazulásban, ha pedig a masszázshoz egy-két csepp rózsa vagy levendula illóolajjal illatosított édesmandula-olajat használunk, az illóolajok stresszoldó, női problémákat orvosló hatását is élvezhetjük.

 

Görcsoldó étrend

A legtöbben zsíros, sós ételeket, vagy mértéktelen mennyiségű édességet kívánnak ilyenkor, pedig ezek nem a nők barátai. A fánk és a chips helyett inkább együnk olyan egészséges ételeket, amelyek csökkentik a gyulladást a szervezetben. A meggy, az áfonya, a sütőtök, a paradicsom és a paprika is antioxidáns hatású vegyületekkel segít. A tengeri halakban levő omega-3 zsírsavak szintén enyhítik a görcsöket, ahogy a hüvelyesekben, a mandulában és a zöld leveles zöldségekben lévő kalcium is. A finomított, fehér liszt és a cukor viszont fokozza a kellemetlenségeket, ahogy az alkohol, illetve a túlzásba vitt koffeinfogyasztás is.

 

Gyógynövények és fűszerek

Az általános nyugtató és lazító hatású kamillatea a menstruációs görcsöket is enyhíti, mégpedig úgy, hogy az ebben az időszakban nagy mennyiségben termelődő prosztaglandinok (hormonszerű hatást kifejtő vegyületek) létrejöttét blokkolja. Egyes kutatások szerint a kurkuma és a gyömbér is erős gyulladáscsökkentő hatással bír, ezen keresztül pedig a méh görcsös összehúzódására is hatással van.

 

Vitaminok és ásványi anyagok

A D-vitamin szintén a prosztaglandinok termelődésének visszafogásával hat. A menstruáció ideje alatt már csak ezért is érdemes minél többet sétálni a szabadban, de akár egy D-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítő szedése is szóba jöhet ilyenkor. A magnézium és a B6-vitamin együttesen az izmok görcseit előzi meg, és a menstruáció előtti és alatti idegfeszültségre is hatással van. A diófélékkel, a spenóttal és a hüvelyesekkel komoly mennyiséget vihetünk be a szervezetünkbe ebből az ásványi anyagból.

 

Forduljunk orvoshoz!

A menstruációs görcsök jó része nem jelez betegséget, ám van néhány eset, amikor jobb orvoshoz fordulni. Ilyen például, ha a vérzésünk túlságosan bőséges, vagy ciklusról ciklusra erősödnek a fájdalmaink. A mindennapi tevékenységeket is lehetetlenné tevő menstruációs görcsöket ne tekintsük természetesnek, mivel ez a tünet akár az endometriózis jele is lehet. Ilyenkor mindenképpen kérjünk orvosi segítséget!