Farsangi turbódiéta
Itt-ott a kelleténél egy kicsit jobban szorít a kiszemelt kosztüm? Netán a báli ruha nem úgy áll már rajtunk, mint régen? Hét napos diétánkkal jó pár centit lefaraghat az alakjából, így biztosan önre szegeződnek majd a farsangi buliban az irigykedő tekintetek!
Mielőtt eszeveszett koplalásba vagy léböjtkúrába kezdenénk, hogy elérjük a vágyott formát, vegyünk egy nagy levegőt, és gondoljuk át, mit szeretnénk elérni. Fontos, hogy a szervezetünk minden hasznos tápanyagot megkaphasson, ne gyötörjön minket az éhség, a fejfájás, ne álljon le az emésztésünk, ne érezzük magunkat rosszul. Lehetőleg ne kövessünk olyan diétát, ami a tápanyagok extrém mértékű csökkentését és nagyon alacsony kalóriabevitelt javasol, inkább próbáljuk meg a kiegyensúlyozott, mértékkel történő étkezést, mert a hosszú távú fogyókúra a kiegyensúlyozott étrenden kell, hogy alapuljon.
Tervezzük meg a menüt
Gondolkodjunk előre, mert ha ad hoc módon találjuk ki, mit fogunk enni a nap folyamán, akkor nagy az esély arra, hogy többet eszünk, zsírosabb, cukrosabb ételeket veszünk magunkhoz, ezek pedig akadályozzák a sikeres fogyást. Tervezzük meg előre, melyik nap mit készítünk, és vonjuk be a családot is a tervezésbe. Variáljuk a családi kedvenc ételeket, készítsük el őket egészségesebb, „lightosabb” verzióban, próbáljunk ki új köreteket, salátaféléket együtt. Étkezzünk naponta 3-5 alkalommal, az étkezések között teljen el legalább 3-4 óra, hogy a szervezetünknek legyen ideje feldolgozni az elfogyasztott élelmiszert, ne terheljük túl és ne is együk túl magunkat. Figyeljünk az elfogyasztott mennyiségekre: egy tenyérnyi hús, egy szelet kenyér, egy marék köret legyen az adag, amit egy étkezés során eszünk – a zöldségekből fogyasszunk bátran nagyobb adagot.
Zöldség és gyümölcs kipukkadásig
Mozogjunk is!
A mozgás hozzásegít ahhoz, hogy eredményesebb lehessen a fogyásunk, hiszen növeli a szervezet kalóriafelhasználását, segít csökkenteni a zsírpárnákat, erősíti, formálja az izmokat, így hozzájárul, hogy egy „jobb” testet alakíthassunk ki magunknak. Nem kell a végsőkig kihajtani magunkat, de ha mozgunk, akkor emelkedjen meg a pulzusunk és kicsit izzadjunk meg, érezzük, hogy dolgoztunk. A mozgás bármi lehet, amiben örömünket leljük és jólesik: tempós gyaloglás, nordic walking, úszás, kerékpározás, aerobik, kocogás, súlyzós edzés, a lényeg, hogy sportoljunk legalább egy héten háromszor harminc percet.
A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása több szempontból is fontos: vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően jótékonyan hatnak a szervezetünkre, erősítik az immunrendszert, tápanyagokat biztosítanak a test számára, rostjaik pedig segítik az emésztés jó működését, valamint hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak. Épp ezért érdemes minél több friss zöldséget fogyasztani, minden étkezéshez együnk egy nagy adagot, a gyümölcsöket pedig fogyasszuk „desszertként”, nasiként, édességek helyett.
A víz a legjobb barátunk
A fogyás sikeréhez nagyban hozzájárul a folyadékfogyasztás: ha elegendő vizet iszunk minden nap, az felgyorsítja az anyagcserét és segíti a test folyamatainak hatékony működését. A víz a legjobb szomjoltó és folyadékpótló, de ha nem szeretjük vagy unjuk az ízét, akkor ízesíthetjük is: facsarjuk bele egy citrom vagy egy narancs levét, vagy karikázzunk bele uborkát, hogy feldobjuk. Napi 2-3 liter víz elfogyasztásával biztosan jót teszünk a szervezetünknek, főleg a melegebb időben esik jól a több folyadék.
Kerüljük a gyorsételeket
Ha fogyni szeretnénk, akkor a megvonást nem a tápanyagoknál, hanem a nem tápláló, haszontalan, magas kalória-, de alacsony tápanyagtartalmú ételeknél kell alkalmaznunk. Kerüljük a gyorsételeket, édességeket, feldolgozott, finomított élelmiszereket, cukros, fehér lisztes dolgokat.
1. nap
- reggeli: rántotta 2 tojásból, 2 vékony szelet rozskenyérrel, paradicsommal
- tízórai: banánturmix fahéjjal, kókusztejből készítve
- ebéd: grillezett natúr csirkemell, sütőben sült édesburgonyával, friss fejes salátával
- uzsonna: almás túrókrém
- vacsora: brokkolikrémleves sovány tejjel készítve, 2 evőkanál reszelt sajttal
2. nap
- reggeli: zöldfűszeres körözött sovány túróból, teljes kiőrlésű kenyérre kenve, zöldpaprika
- tízórai: kapros sovány natúr joghurt, kígyóuborka hasábok, 1 zárt marék dió, 5 db korpás keksz
- ebéd: zöldborsófőzelék grillezett ordasajttal
- uzsonna: főtt tojás vegyes zöldsalátával
- vacsora: tonhalas-narancsos bébispenót-saláta
3. nap
- reggeli: zabkása meggyel és fahéjjal (édesítőszerrel, cukrozatlan mandulatejjel felfőzve)
- tízórai: 1 szelet rozskenyér 2 szelet zsírszegény trappistával, retekkel
- ebéd: sovány sertéskaraj sajttal, főtt burgonyával, paradicsomsalátával
- uzsonna: 1 alma, 1 marék sózatlan kesudió
- vacsora: omlett 2 tojásfehérjéből, vegyes zöldsalátával
4. nap
- reggeli: szendvics rozskenyérből, csirkemell sonkával, zöldségekkel
- tízórai: epres krémtúró (édesítőszerrel)
- ebéd: sült máj barna rizzsel, uborkasalátával
- uzsonna: 3 szem sárgabarack, 1 marék dió
- vacsora: petrezselymes csirkemell sült kelbimbóval, paradicsommal
5. nap
- reggeli: zabkása 1 evőkanál kókuszreszelékkel (édesítőszerrel, kókusztejjel felfőzve)
- tízórai: 5 db korpás keksz csirkemell sonkával, zöldségekkel
- ebéd: töltött padlizsán (túróval, bulgurral)
- uzsonna: túrós barackturmix 1 evőkanál chia maggal
- vacsora: csirkekrémleves (főzőtejszínnel, liszt nélkül)
6. nap
- reggeli: szendvics teljes kiőrlésű kenyérből light mozzarellával, csirkemell sonkával, zöldségekkel
- tízórai: 1 pohár sovány natúr joghurt dióval és almával
- ebéd: tonhalas-brokkolis teljes kiőrlésű penne
- uzsonna: sárgarépa és karalábé hasábok 2 db kockasajttal
- vacsora: tökfőzelék 1 db főtt tojással
7. nap
- reggeli: rozskenyér édes túrókrémmel (eritrittel édesítve), szederrel
- tízórai: 5 db korpáskeksz, görögdinnye
- ebéd: joghurtos pulykamell, csicseriborsófőzelék
- uzsonna: csirkemell sonka kukoricás salátával
- vacsora: grillezett tengeri halfilé párolt zöldségekkel