4+1 kérdés a szaunázásról

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. február 8.

A finnek szerint amit a szauna nem gyógyít meg, azt már az orvos sem. Az tény, hogy ők sok szempontból a pozitív egészségügyi statisztikák élén szerepelnek, amiben az életük részét képező szaunázásnak is jelentős szerepe van. De vajon mi a titka?

1. Miben rejlik a gőz ereje?

Ismert tény, hogy az immunrendszer egyik hatásos fegyvere a bacilusok és vírusok ellen a láz. A szauna melege gyakorlatilag mesterséges lázat idéz elő. A hő hatására megindul a verejtékezés, a méreganyagok elkezdenek kiürülni a szervezetből, miközben a meleg élénkíti a vérkeringést, javítja az anyagcsere-folyamatokat, pusztítja a vírusokat és a baktériumokat, erősíti a szervezet öngyógyító képességét. A rendszeres izzadás segít meggátolni a káros anyagok, nehézfémek felhalmozódását, illetve lebontani a már elraktározódott salakanyagokat. Heti egy szaunázás beiktatásával nagyon sokat tehetünk az egészségünkért, az immunrendszer erősítéséért és a bőrünk szépségéért.

 

2. Mire jó a jeges víz?

A meleg-hideg váltakozás, az erek kitágulása, majd összehúzódása kondicionálja a keringést, regenerálja az ereket, az egész szervezetet, rugalmassá teszi a kötőszövetet, feszesíti, fiatalítja a bőrt. A meleg mellett az intenzív hőmérséklet-változás is része a szauna gyógyító hatásának. A mesterséges lázmeleg gyógyít, de egyhuzamban, hosszú időn át megterheli a szervezetet, ezért kell betartani a szaunázási időket és minden bent tartózkodás után visszahűteni a testet.

 

3. Fogyaszt-e a szaunázás?

Biztosan mindenki hallott már olyanokról, akik szaunázással próbáltak lefogyni. Ez azonban csak önámítás, azt, hogy kevesebbet mutat a mérleg, az izzadással járó vízveszteség okozza. Ugyanakkor a rendszeres szaunázás az anyagcsere élénkítésével járul hozzá az egészséges testtömeg eléréséhez és megtartásához.

 

4. Nem veszélyes a nagy folyadékveszteség?

Fél órával a szaunázás megkezdése előtt igyunk egy pohár vizet vagy gyógyteát, majd a szaunázást követően pótoljuk a veszteséget legalább fél liter folyadékkal. Mivel az izzadsággal értékes ásványi anyagokat is veszítünk, a plusz mennyiséget izotóniás italok vagy ásványi anyagokban gazdag ásványvíz formájában is fogyaszthatjuk. A rendszeresen szaunázók szervezete megtanulja jól szabályozni a sóháztartást, kevesebb ásványi anyag távozik a szervezetükből, mint azoknak, akik ritkán izzasztják magukat.

 

+1 Mikor kerüljük?

Krónikus gyulladások esetén kifejezetten ellenjavallt a szaunázás, de a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, a vesebetegeknek, a magas vérnyomással küzdőknek, a kisgyermekeknek, valamint a várandós nőknek is érdemes óvatosnak lenniük vele.