6+1 tévhit az egészséges táplálkozásról

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. február 13.

Hazánkban minden harmadik embert érintenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, emellett közel tíz százalékra tehető a cukorbetegek száma a lakosságon belül, emésztőrendszeri zavarokkal pedig szinte mindenki találkozik élete során legalább egyszer. Ezek a betegségek megfelelő étkezéssel kikerülhetőek lennének, de a helyes táplálkozás kialakítását tévhitek is nehezítik.

1. Az egészséges étkezés unalmas és megnehezíti az életünket

Mivel a helyes étkezés a változatosságra épül, az unalmasság vádja rögtön meg is cáfolható. Az ízeket tekintve sem kell lemondanunk a gasztronómiai élményekről. Az ízlelőbimbóink kezdetben hiányolhatják a megszokott ízfokozókat és a só- és cukortartalmat. De a szervezetünk átállásával a természetes ízeket újra megtanuljuk értékelni, és az étkezés valódi örömforrássá válik ismét.

Ahhoz, hogy jó minőségű, változatos étrendet alakítsunk ki, csak a gondolkodásunkon kell kicsit változtatni.

 

2. Az alacsony glikémiás indexű ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak

Tudta?

Az élelmiszerek GI értékét az elkészítésük módja is befolyásolhatja. Minden olyan konyhai technika, ami megsérti a növények sejtfalát (intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés, vízben való oldás) növeli a glikémiás indexet, míg a kímélő eljárások (pl. párolás), valamint az ételben levő vagy azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír és rost csökkenti azt.

A glikémiás index (GI) csak azt mutatja meg, hogy az elfogyasztott ételben levő szénhidrátokat milyen gyorsan bontja le szervezetünk glükózra, és ezáltal milyen gyorsan és milyen magasra emelkedik a vércukorszintünk. Az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása kiegyensúlyozott vércukorszintet eredményez, ezáltal az inzulintermelés is kiegyensúlyozottá válik szervezetünkben, nő a koncentrációs képességünk, és nem tör ránk farkaséhség estére. Ettől függetlenül azonban az ételek kalóriatartalma nem változik.

 

 

3. Növényi zsiradékból bármennyit fogyaszthatunk

Bár a növényi olajok általában egészségesebbek az állati zsíroknál, jó, ha tudjuk, hogy energiatartalmuk közel azonos a zsírokéval. A növényi olajok titka abban rejlik, hogy inkább telítetlen zsírsavakat tartalmaznak így fogyasztásuk hosszú távon egészségesebb.

 

4. Az esti evés hizlal

Kutatások bizonyítják, hogy az esti evés önmagában nem járul hozzá a túlsúly kialakulásához, a túlzott kalória bevitel és a mozgásszegény életmód viszont annál inkább. Az esti mértéktelen falásokat kiküszöbölhetjük, ha odafigyelünk vércukorszintünk szinten tartására napközben is. Elég, ha lefekvés előtt három órával már nem rakjuk tele a gyomrunkat, így biztosíthatjuk szervezetünk számára a megfelelő emésztéshez szükséges körülményeket is.

 

5. Mindig a friss zöldségeket, gyümölcsöket részesítsük előnyben

Ha az általunk vásárolt zöldség és gyümölcs tényleg friss, nem állt a hipermarket raktárában, nem kezelték tartósítószerekkel, természetesen megállja a helyét ez a kijelentés. A bolti áru minősége sokszor azonban nem tud a vele szemben támasztott követelményeknek megfelelni. Az „igazi” friss termékek hiányában jobban járunk, ha a fagyasztottat választjuk, mivel legtöbb esetben a betakarítás és a hűtés között nagyon rövid idő telik el, így ilyenkor megmarad a vitamin és ásványi anyag tartalom nagy része.

 

6. A szénhidrátok nem egészségesek

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátfogyasztás. Ideális esetben a napi energia bevitelünk több mint felét teszi ki. Ha megvonjuk a szervezetünktől a szénhidrátokat, anyagcserénk felborulhat, hiszen az energiánkat ebben az esetben magasabb zsír és fehérjefogyasztással pótoljuk. A magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásával és a mértékletesség elvét követve, a szénhidrátokat sem kell étkezéseinkből száműzni.

 

 

+ 1 A természetes összetevőket tartalmazó élelmiszerek minden esetben egészségesek

A „természetes összetevők” felirat megtévesztő lehet, mivel ez még nem garancia arra, hogy natúr, feldolgozásmentes élelmiszert választunk. Mivel ez a definíció elég bizonytalan, a termék tartalmazhat számos feldolgozott anyagot és lehet magas a cukortartalma is, így kezeljük fenntartással és olvassuk el az összetevők listáját is.