4 dolog, amit kiválthat a téli hideg

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. február 16.

A zimankós évszakban kipirosodik a bőrünk, kicserepesedik a szánk, egymást érik a vírusos fertőzések, és a hajlamosabbal vagyunk a depresszióra. De mi másra számíthatunk még ilyenkor?

Jobban alszunk

A hideg évszak sok állatfajnak a téli álmot jelenti, de mi, emberek is jobban alszunk ilyenkor. A pihentető alváshoz ugyanis az kell, hogy a testhőmérsékletünk enyhén lecsökkenjen, ez pedig télen gyorsabban megtörténik, mint nyáron. Ráadásul hosszabbak az éjszakák, így a világosság sem zavar az alvásban.

Ha azonban túl hűvös szobában hajtjuk álomra a fejünket, előfordulhat, hogy többször felébredünk. A hideg ugyanis gátolja a jó alváshoz szükséges melatonin nevű hormon termelődését. A túlzott meleg sem tesz jót, mert megzavarja a testünk működését, és nyugtalanul fogunk aludni. Az ideális hálószobai hőmérséklet 18-19 Celsius fok.

 

Gyakrabban jelentkezhet a migrén

A migrénre hajlamosaknál rohamot is kiválthat a hideg, de a hóról visszaverődő éles fény vagy a viharos, időjárási frontok gyors változását hozó napok is okozhatnak fejfájást. Az agyunk fontos ingerületátvivő anyagainak, például a szerotoninnak az egyensúlya is felborulhat, ami szintén kiválthat migrénes rohamot, ahogy az ilyenkor szintén jellemző alacsony légnyomás is.

 

Megváltozhat az érzékelésünk

A hidegben és a száraz levegőjű, fűtött helyiségekben nemcsak a bőrünk száradhat ki, hanem a nyálkahártyánk is, ami hatással van a szaglásunkra és az ízlelésünkre. A nyálkahártyák nedvességtartalmát párásító használatával állíthatjuk helyre, és azzal, ha hetente többször is eltöltünk egy kis időt a párás fürdőszobában, például kádfürdőzés közben.

Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Bár nem leszünk olyan hamar szomjasak, mint a nyári melegben, ilyenkor is rendszeresen a vizes pohárért kell nyúlni!

 

Könnyebben megy a spórolás

A marketingesek felismerték, hogy az emberek könnyebben költekeznek a napfényben – egyszerűen azért, mert a vásárlást a reklámok hatására összekötötték a napsütéssel, a nyári vidámsággal. Különösen a hedonista impulzusvásárlások száma csökken ilyenkor – mindezt azonban ellensúlyozza a téli ünnepi időszak, amikor ajándékokat veszünk a szeretteinknek.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!