Viszlát, gyomorégés!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. február 28.

Csípő, maró érzéssel, savas „felböfögéssel” kínoznak a refluxos tünetek, amelyek általában étkezések után jelentkeznek. A savlekötő gyógyszerek csak a szimptómákat kezelik, jó hír viszont, hogy diétával végleg búcsút inthetünk a betegségnek.

Általában erős stresszhatás (és az ezzel járó elfojtott, elnyomott érzelmek), valamint a nem megfelelő táplálkozás indítja be a refluxos tüneteket. Jellemzően a nyelőcsőben jelentkező égő érzés és a gyomortájékon, illetve a mellkasi területen fellépő fájdalom utal a betegségre, ám egyeseknél a hallásromlás hívja fel a rá a figyelmet, ugyanis a sav az arcüregig és a hallójáratokig is eljuthat. A sav ráadásul nemcsak felfelé, hanem lefelé, a bél irányába is utat törhet magának, ezáltal károsíthatja a bélflórát és savas székletet okozhat.

 

Gyógyulás életmódváltással

Plusz 3 jó tanács

• A nap utolsó étkezését időzítse 3-4 órával a lefekvés előtt!

• A legnagyobb étkezés soha ne a vacsora legyen, ilyenkor még inkább domináljanak a könnyű fogások.

• Aki nem tud lemondani a kávéról, az mindig csak az étkezés után fogyasszon feketét, és lehetőleg azt is tejjel.

– A savlekötő gyógyszerek csak átmenetileg működnek, a teljes gyógyuláshoz, a gyomor- és bélrendszer regenerálódásához életmódváltás szükséges – mondja Nagy Eszter Anna dietetikus. – Vannak bizonyos alapelvek, amelyek mindenkire érvényesek: naponta többször – általában ötször –kell enni kis adagokat, és kerülni kell a túl édes, a csípős és a zsíros ételeket, az alkoholt, a kávét, illetve a szénsavas italokat – tehát mindent, ami savtermelő hatású és irritálhatja a gyomornyálkahártyát.

Mivel a gyomorsav a zsírokat bontja, egy refluxos nem ehet zsíros húsokat, csak csirkét, pulykát és halat, valamint a tejtermékek közül is a zsírszegény fajtákat érdemes választania. A főzési technikára is oda kell figyelni: a rántás és a grillezés során pörzsanyagok képződhetnek, amelyek irritálják a gyomornyálkahártyát, ezért ezek helyett a párolás és a sütőzacskóban sütés javasolt.

A rostok azonban nagyon jót tesznek, mert savmegkötő hatásuk van. A teljes őrlésű gabonák, az abból készült kenyerek és tésztafélék, a korpás dolgok és a magas keményítőtartalmú zöldségek (például a sárgarépa, a sütőtök, a burgonya) mind jó választás lehet, de egyénileg változhat, kinek hogy reagál a szervezete az egyes élelmiszerekre.

 

Citromot reggel, éhgyomorra

– A refluxosoknak azt szoktam javasolni, hogy igyanak reggel, éhgyomorra citromos vizet egy citrom frissen facsart levéből, mert a természetes sav csökkenti a gyomorsavtermelést. Ezt leszámítva azonban kerüljék a citrusféléket a magas savtartalmuk miatt – folytatja szakértőnk, aki a hosszabb, 7-9 napos elvonulással járó böjtöket is ajánlja, mert ezek segítik a teljes testi-lelki regenerálódást.  – Aki a böjt után betartja a napi ötszöri, kímélő étrendet, foglalkozik a tünetei lelki hátterével, és a rendszeres mozgást is beépíti az életébe, általában hamar meggyógyul, mert a gyomor- és bélnyálkahártya könnyen regenerálódik.