Botokat fel: próbáljuk ki a nordic walkingot!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 4.

Bizonyára mindannyian találkoztunk már olyan gyaloglókkal, túrázókkal, akik lendületes tempóban, kezükben egy pár bottal haladnak: ők a gyaloglás egyik kedvelt, eszközös változatát, a nordic walkingot űzik.

A nordic walking, más néven északi járás a profi sífutóktól származó mozgásforma, amely az 1990-es évek végére fejlődött tömegsporttá, addig csak a sífutók nyári kiegészítő edzéseinek egyike volt. Ám hatékonyságát és jótékony hatásait látva edzők, orvosok és gyógytornászok kezdték el népszerűsíteni a mozgást, amely a 2000-es évekre egyre ismertebbé vált, manapság pedig megszámlálhatatlanul sokan hódolnak neki.

Nem véletlenül, hiszen komplex és teljes testet átmozgató, mégis könnyen elsajátítható, minden életkorban űzhető sport, amihez elég egy egyszerű eszköz, a bot, valamint a helyes gyaloglótechnika megtanulása. A nordic walking során a karok és a lábak ellentétesen mozognak, ezzel adnak ritmust és dinamikát a gyaloglásnak, a bothasználat miatt a lépések megnyúlnak, és a karok és a felsőtest is ugyanúgy dolgozik, mint a lábak. A karok intenzív használata miatt lendületesebb és dinamikusabb a haladás, több izom dolgozik, ezáltal gyorsabban és könnyebben érhetünk el eredményeket a fogyásban és az alakformálásban, mintha csak egyszerűen gyalogolnánk.

 

De mire jó ez?

A nordic walking számos előnnyel bír, amelyek miatt érdemes kipróbálni – és amelyek miatt valószínűleg bele is fogunk szeretni.

  • Remekül fejleszti az állóképességet, de úgy, hogy a botok használatának köszönhetően kevésbé terheli az ízületeket, mint az egyszerű gyaloglás.
  • A nordic walking a test izmainak nagy részét megdolgoztatja, hiszen nemcsak az alsó test izmait edzi, hanem a kar, nyak, váll, hát és derék izmait is átmozgatja, épp ezért ülő munkát végzőknek kifejezetten ajánlott.
  • A sportolás során elsajátított helyes testtartás segít abban, hogy napközben is jól tartsuk magunkat, így kevésbé terheljük gerincünket, megnyissuk az összeszűkült mellkast, ezáltal javítsuk légzési folyamataink hatékonyságát.
  • Az izmok mellett a keringési rendszerre is jótékony hatást gyakorol, edzi a tüdőt, a szívet, az érrendszert, javítja a test és az agy oxigénellátottságát.
  • Ha rendszeresen mozgunk, fokozzuk a szervezet zsír- és kalóriaégető folyamatait, tehát megszabadulhatunk az esetleges plusz kilóktól, és megelőzhetjük az elhízást is.
  • Emellett endorfint, adrenalint termelünk sport közben, amelyek segítenek a stressz legyőzésében, és a kiegyensúlyozottabb élet elérésében.

Ezt a mozgásformát gyermekek, felnőttek, idősebbek, és akár kismamák is elkezdhetik, nincs életkorhoz kötve. Szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők, cukorbetegek számára is ajánlott, mert nem terheli túl a szervezetet, ugyanakkor elég intenzív ahhoz, hogy jótékony hatással legyen a test működésére. Ezen kívül sérülések, operációk után, gyógytorna mellett terápiás célokra is alkalmazható a nordic walking.

 

Kezdjük az alapoknál!

Ha szívesen kipróbálnánk a nordic walkingot, elsőként érdemes keresnünk egy szervezett csoportot, ahol szakképzett edzők, illetve túravezetők foglalkoznak a sporttal ismerkedni vágyókkal. Bár a nordic walking igazán könnyűnek tűnik, mégis érdemes szakember segítségét kérni az első alkalmakkor, hogy ki tudjuk választani a testmagasságunkhoz megfelelő hosszúságú botot, valamint el tudjuk sajátítani a botokkal való szabályos és hatékony mozgást. A szakemberek minden kérdésünkre választ adnak, segítenek az edzettségünknek és állóképességünknek megfelelő tempó, intenzitás és távolság kiválasztásában, tippekkel és tanácsokkal látnak el minket, hogy a sportolás élvezetes legyen számunkra, és ne menjen el tőle a kedvünk az első edzés után. A szervezett, csoportos edzések előnye, hogy társaságban jobban telik az idő, motiválhatjuk és ösztönözhetjük is egymást a sporttársakkal, és akár barátokra is lelhetünk köztük.

Budapesten főként a Normafa, a Hármashatárhegy, a Margitsziget és a Városliget ad otthont az edzéseknek, de a főváros környéki településeken és a vidéki nagyvárosokban is érdemes érdeklődni, van-e közös edzés valamelyik parkban vagy sportpályán. A szervezett edzéseken általában több csoport van, kezdők és haladók külön edzenek a számukra ideális tempóban és terepen, illetve külön szerveződnek senior csoportok is az idősebb korosztály számára.

Ha csatlakoznánk valamelyik edzéshez, tájékozódjuk a következő honlapokon: www.nordicwalkingsport.hu, www.gyalogolj.hu, www.sifutas.hu, vagy írjuk be a netes keresőbe a nordic walking oktatás, vagy nordic walking tanfolyam keresőszavakat, a lakóhelyünkkel kiegészítve.