Tavaszi fáradtság helyett tavaszi frissesség!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 6.

Lehangoltság, rossz közérzet és állandó betegeskedés – a tavaszi fáradtság gyakori tünetegyüttesét már a tudomány is elismerte. Vajon mi állhat a folyamatos kedvetlenség hátterében, és hogyan újulhatunk meg mi is a természettel együtt?

A téli hónapok egyhangúságát nemcsak lelkünk, testünk is megsínyli, és a felhalmozódó problémák éppen a tavasz beköszöntével csúcsosodnak ki. Mivel a hideg évszakban kevés idénygyümölcs és -zöldség kerül az asztalra, a szervezet vitaminraktárai szép lassan kiürülnek, ezért vagyunk hajlamosabbak a fertőzésekre még akkor is, ha egyre jobb az idő.

 

Turbó vitaminpótlás

Hogy minél hamarabb visszanyerhessük kicsattanó formánkat, éljünk a természet adta lehetőségekkel! Márciustól egyre gyarapszik a piacok, boltok zöldség- és gyümölcskínálata, a friss alma, cékla, kelkáposzta, fekete retek, sárgarépa és zellergumó is remek választás. Az ebédre készített szendvicset vagy a vacsora mellé tálalt salátát bolondítsuk meg növényi (például brokkoli, vöröshagyma, retek, napraforgó vagy zeller) csírákkal, melyek valóságos vitaminbombák.

 

Mozgás-mozgás!

Az ólomsúlyként ránk nehezedő fáradtság miatt azt érezhetjük, hogy az ágyból sincs erőnk kikelni, pedig az érzés csalóka. A túl sok alvás csak még inkább kábulttá, lelassulttá teszi a szervezetet, ezért napi legfeljebb 8 órát töltsünk ágyban! Ha egyre laposabban pislogunk, menjünk ki a friss levegőre és mozogjunk fél órát – a kocogás, biciklizés, kutyasétáltatás, sőt a gyaloglás is felfrissíti a szervezetet, így újult erővel térhetünk vissza a feladatainkhoz.

 

Egy kis extra kényeztetés

Jó taktika lehet az állandó lehangoltság leküzdésére, ha időnként aprócska jutalmakkal lepjük meg magunkat. Ilyenkor legtöbben a bonbonos doboz után nyúlnának, de az édesség és az üres kalóriák csak ideig-óráig nyújtanak örömöt, a vércukorszintünk normalizálódása után újra ránk telepszik majd a téli-blues. Sokkal jobban járunk, ha foglalunk időpontot egy frissítő svéd masszázsra vagy szaunázunk egy keveset. Testünk jutalmazása lelkünkre is remek hatással lesz, ahogy új élet szökik fáradt végtagjainkba, úgy emelkedik majd hangulatunk az egekbe.