Tavaszi nagytakarítás vegyszerek nélkül

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 14.

Nem állítjuk, hogy fillérekből, de egészen biztosan olcsóbban kihozzuk a tavaszi lakásfrissítést, ha környezetbarát szerekkel próbálkozunk!

Ablaktisztítás

Legjobb barátunk az ecet. Ha van üres spriccelős flakonunk, nyert ügyünk van, ha csak egy tálkánk, az is megteszi! 2 dl 20 százalékos ételecetet hígítsunk egy liter vízzel, és az előzetesen nedves szivaccsal portalanított ablakot ezzel fényesítsük ki.

 

WC-takarítás, vízkőoldás

 Akár eldugult, akár csak az elszíneződésektől, szagoktól szabadulnánk, egy decinyi mosószódát öntsünk a lefolyóba, majd erre rögtön küldjünk 2 dl 20 százalékos ecetet. Ne ijedjünk meg, az intenzív pezsgés hozza el a várt tisztaságot! Ha a reakciónak vége, WC-kefével dörzsöljük le a maradék szennyeződést. Ugyanez az ecet-mosószóda páros segíthet a makacs vízkőfoltoknál, de ha csak minimális a szennyeződés, az ecet magában is elbánik például a csaptelepre rakódott foltokkal. Kesztyű mindig legyen rajtunk, hiszen savval dolgozunk!

 

Padló- és bútorfényezés

Portalanítás után egy tiszta, száraz rongyra öntsünk egy kevés olívaolajat, ezzel töröljük át a felületet, végül egy száraz ronggyal fényesítsük. A padlónál a növényi szappan válik be legjobban, amit a felmosóvízhez adagolva (például belereszelve) a legkoszosabb felület felett is győzedelmeskedhetünk. Padlófényezéshez a lenolaj és pár csepp citromlé lehet jó választás (egy vödör víz, egy deciliter olaj és fél citrom leve). Amennyiben háziállat is van a lakásban, és már hozzászoktunk a jó öreg, klóros felmosáshoz, helyette hozzáadott teafaolajjal próbálkozzunk, szuper antibakteriális szer!

 

Illatosítás

Ahelyett, hogy légfrissítőket, füstölőket vetnénk be, szellőztessünk ki alaposan, ha lehet, mindennap. Az áporodott levegőt felfrissíthetjük, ha egy rongyra ecetet öntünk, majd a fejünk felett néhányszor meglóbáljuk. Az ecet ugyanis semlegesíti a szagokat. Ha mindenáron illatosítanánk, tiszta illóolajat vegyünk (ne az olcsó, piacos verziót), ha lehet, gyógyszertárban, ez vízzel hígítva a párologtatóba téve elvégzi a dolgát.

 

Súrolás, felmosás

A mosószóda itt is a hívószó (kültéren és beltéren egyaránt). Egy vödörnyi meleg vízben oldjunk fel félcsészényit, és ha némi illatot is szeretnék a tisztítóhatás mellett, néhány csepp tetszőlegesen választott illóolajat is cseppentsünk a felmosóvízbe! Súroláshoz is hatékony ez az alapanyag, nedves szivacson eloszlatva használjuk úgy, mint bármilyen más súrolóport! A sütő is felfrissül egy kis sikálástól, a kádról is eltűnnek a szappanfoltok, a fuga kifehéredik, de a fürdőszobai polcoknak sem fogunk vele ártani, sőt!

 

Szőnyegtisztítás

A szőnyegek szép színt kapnak, ha jó alaposan átkeféljük őket konyhasóval, ha némileg ragaszkodóbb foltot találunk, ecetbe mártott kendővel dörzsöljük át!