Hatékony ügyintézés otthonról

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 6.

A járványhelyzet alakulásával a mindennapi ügyintézés hagyományos formái helyett egyre inkább előtérbe kerülnek az alternatív megoldások. Az alábbi lehetőségekkel egyszerűbben betarthatjuk a kijárási korlátozást úgy, hogy közben minden fontos ügyet elintézhetünk a kanapé kényelméből.

Kommunikáció

  • A személyes érintkezés, de még a postai levélfeladás is kockázatos lehet a jelenlegi helyzetben. Az ügyintézést megkönnyítheti a Magyar Posta mobilalkalmazása, amelyen előzetes időpont egyeztethető és követhetők a küldemények. Még ezekkel együtt is érdemes lehet a korlátozások miatt online csatornákra váltani. A Microsoft Outlook vagy a Google Gmail megoldásaival gyorsan és hatékonyan megoldható a személyes vagy hivatalos kommunikáció, akár okostelefonon is.

 

  • A segítségre szoruló idősek a helyi önkormányzatoktól kérhetnek segítséget a település weboldalán vagy telefonos Infó vonalon keresztül. A szociális ellátó és az önkéntesek ilyen formában segítenek a bevásárlásban vagy a gyógyszerek kiváltásában. A közösségi média is összefogásra buzdít, a legnagyobb oldalon hamarosan szervezett keretek között segíthetnek az egymáshoz közel élő felhasználók. A közösségi segítségnyújtást támogatja több hazai szervezet kezdeményezése is, amelyeken keresztül az idősebbek megtalálhatják a segítségre nyitott fiatal szomszédokat, és együtt küzdhetnek a járvány terjedése ellen.

 

  • A személyes kapcsolatok a bezártság miatt még fontosabbak, mint általában, a háztartásban található okoseszközökkel pedig a felhasználók ilyenkor is közel maradhatnak szeretteikhez, akár népszerű chatprogramokon vagy videókonferencia alkalmazásokon keresztül, mint például a Google Duo. Az idősek számára az okostelefonokon beállítható nagyobb szövegméret és hagyományos kezelőfelület az egyszerűbb használathoz, illetve a legfontosabb alkalmazásokat kiemelő Egyszerű üzemmód is.

 

Bevásárlás

  • Az üzletek megváltozott nyitvatartása vagy bezárása mindenkit kihívások elé állít, nem csak a ritkábban vásárolt termékek, például bútorok vagy műszaki cikkek, de az élelmiszer beszerzése is jóval bonyolultabbá válhat. Szerencsére a nagyobb áruházláncok online rendelés esetén házhoz szállítják az bevásárlást. Az internetes boltokban ugyanúgy találhatók élelmiszerek, szépségápolási termékek és a házi kedvencek ellátása is megoldható ilyen formában. Az alapvető szükségletek mellett a nagy nyeremények esélyéről sem kell lemondaniuk az otthon maradóknak, az Okoslottó alkalmazással kényelmesen megjátszhatják a szerencseszámaikat.

 

  • A korlátozások miatt a különböző üzletek is segítik a veszélyeztetett lakosokat. Van olyan online bolt is, ahol az idősebbek akár telefonon is leadhatják a megrendelésüket, a termékeket pedig a szolgáltató ingyenesen kiszállítja a fővárosban. Akik akár több háztartásért is felelnek, a bevásárlólistákat külön alkalmazásban kezelhetik, így biztosan nem marad ki semmi.

 

  • Az alapanyagok megvásárlása mellett a napi étkezéshez igénybe vehetők a kiszállítással foglalkozó szolgáltatók is. A futárszolgálatoknál kérhető érintésmentes kiszállítás, az online elérhető éttermek listája pedig a korlátozások miatt egyre nő, akár a kedvenc belvárosi bisztró vagy burgerező is házhoz jön. Azok, akik nem költenének a rendelésre, a NoSalty kínálatában könnyedén találhatnak a saját tudásukhoz illő főzővideókat és recepteket.

 

Szolgáltatások

  • A csekkbefizetés és ügyintézés is nehézséget jelent a kijárási korlátozások miatt, azonban a legtöbb közműszolgáltatónál is van már lehetőség online befizetésre és az áram, gáz- vagy vezetékesvíz-szolgáltatással kapcsolatos ügyek intézésére, akár a mérőórák állását is beküldhetik a felhasználók a weboldalon keresztül vagy e-mailben. Az egyes díjtételek online összegyűjthetők a Díjnet szolgáltatásában és minden hónapban befizethetők az iCsekk mobilalkalmazásán keresztül.

 

  • Hasonlóan rugalmas a banki ügyintézés. A banki tranzakcióknak ma már átlagosan csak 10 százaléka történik a bankfiókokban, a netbank alkalmazások és szolgáltatások köre pedig folyamatosan bővült az elmúlt években. Az utalás és egyenleg lekérdezés mellett számos tranzakció elvégezhető online, lehetőség van például a megtakarítások kezelésére és akár befektetési tanácsokhoz is juthatnak az ügyfelek.

 

Forrás: Samsung Magyarország