5+1 gyógytea a karcsú alakért

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 7.

Bár önmagukban nem csökkentik a testsúlyt, azaz nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást és a rendszeres mozgást, egy-egy csésze gyógytea segíthet felpörgetni az anyagcserét, ezzel együtt a fogyás ütemét is.

Zöld tea (Camellia sinensis)

 A súlycsökkentő étrend egyik legkedveltebb teája, mivel serkenti az anyagcsere folyamatát, segíti az emésztést, ráadásul magas az ásványianyag- és vitamintartalma (foszfor, kálium, cink, vas, kalcium, magnézium, C- és B-vitaminok) is. Szabályozza az inzulin- és a glükózszintet, ezzel a szervezet energiafelhasználása hatékonyabban működik. Rendszeres mozgással kombinálva hatékony nehézbombázó a fogyókúrák során!

  • Tipp: A zöld teát ne lobogó, forró vízzel forrázzuk le, hanem 70-80 fokossal, majd 1-3 percig áztassuk. Fogyasszuk a napi kávé helyett: 100-150 kalóriával máris kevesebb jut a szervezetbe!

 

 Oolong tea (Camellia sinensis O. Katze.)

 Ezt a teát gyakran egyszerűen csak az „igazi metabolikus tea” névvel illetik, és leginkább azok kedvelik akik a klasszikus fekete tea robusztus ízét keresik. Az oolong rendelkezik mind a zöld tea, mind a fekete tea értékes hatóanyagaival, levelei flavonoidokban gazdagok. Az anyagcsere pörgetésén túl szabályozza a vércukorszintet, és jótékony hatással van a diabéteszes betegek kedélyállapotára. Ne feledjük, a gyógytea (és ez más, hasonló hatással bíró növényből készült főzetre is igaz) nem helyettesíti sem a gyógyszeres kezelést, sem pedig a megfelelő diétás étrendet és életmódot!

  • Tipp: Egy teáskanál teafüvet 3 dl 90-95 fokos vízzel öntsünk fel, majd hagyjuk állni 2-3 percig, végül szűrjük le.

 

Csalántea (Urtica dioica)

 Vértisztító gyógynövény, ami az emésztőrendszert is átmossa, segít a salakanyagok gyors eltávolításában. A belőle készült tea nagyszerűen élénkít, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal (béta-karotin, C-, B- és K-vitamin, kalcium, kálium, vas, klorofill). Hasznos szerepét kiemelik az ízületi, különösen a köszvényes betegségek gyógyításában. Egy hónapig minden reggel érdemes a belőle főzött teával indítani: filteres és szárított levelű változatban is elérhető, de erőteljesebb hatást várhatunk tőle, ha a kevésbé feldolgozott, azaz a szárított, leszűrős – macerásabb – verziót választjuk.

  • Tipp: Egy púpozott teáskanál csalánt 2,5-3 dl vízhez adunk: a gyógynövényt csak forrázzuk, rövid ideig áztatjuk. Ha nem kedveljük így az ízét, javíthatjuk némi kamilla és bormenta hozzáadásával. Cukor nélkül az igazi!

 

Kökényvirág-tea (Prunus spinosa)

 A kökény fanyar terméséből készült lekvárt mindenki ismeri, ám a virágából főzött, jótékony hatású főzet előnyeit kevesen. Pedig a kökényvirágtea beindítja az emésztést, salaktalanító, hashajtó és vértisztító hatású, és segít a felesleges folyadéktól megszabadulni.

  • Tipp: Csészénként egy evőkanálnyi szárított levelet öntsünk fel forró vízzel, hagyjuk állni négy-öt percig, majd szűrjük le. Ízesítés nélkül, hidegen vagy melegen fogyasszunk belőle napi két-három csészével.

 

Mályvatea (Malva verticellata)

Ha olyan gyógynövényt keresünk, ami a szó legszigorúbb értelmében azonnal és kíméletlenül beindítja az emésztést, akkor a mályva a mi gyógynövényünk! A magas antioxidáns-tartalmú növényből készült főzet ugyancsak segít a vizesedés mérséklésében, de aki székrekedéses panaszokkal küzd, az se habozzon főzni belőle egy teát! Rendszeres fogyasztása segít az optimális testsúly elérésében.

  • Tipp: Egy teafiltert 2 dl vízzel forrázzunk le, és 10 percig lefedve hagyjuk állni! Langyosan fogyasztható, étkezés után, az esti órákban. Figyelem: a legtöbb fogyasztóteában is van belőle, ne igyunk belőle pluszban, mert a fogyást nem fogja fokozni!

 

Citromfűtea (Melissa officinalis)

Akik a citromfüvet csak stressz esetén veszik elő, mint a legjobb nyugtatót, jobb, ha megjegyzik, hogy a felkúszott kilók elleni harc során is érdemes rábízni magukat!  Serkenti az emésztést és az epeműködést, megszünteti a puffadást, a gyomorsav-túltengést, és méregtelenítő hatásáról is ismert.

  • Tipp: Két evőkanál szárított citromfüvet egy liter vízzel leforrázunk, 8-10 percig állni hagyunk, végül leszűrjük. Bármilyen hőmérsékleten fogyaszthatjuk – ízlés szerint. Édesítőszerrel vagy mézzel ízesítjük.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.