Tavaszi nagytakarítás a lelkünkben

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 9.

Ha már átmenetileg a négy fal között ragadtunk, használjuk ki az időt egy kis elmélyülésre, és ejtsünk meg egy tavaszi nagytakarítást a lelkünkben is! Ez kiváló módja a feszültségoldásnak, egyben az önismeretünket is fejleszthetjük általa.

Faragó Melinda pszichológus azt javasolja, három kérdést tegyünk fel magunknak.

 

  • Kivel van rendezetlen kapcsolatom?

– Első körben gondoljuk át, hogy kivel vagyunk haragban, vagy esetleg már nem beszéltünk az illetővel évek óta. Ezek a rendezetlen kapcsolatok csak koszolják a lelkünket, általuk nagy súlyokat cipelünk. Most itt a legjobb alkalom, hogy magunkba nézzünk és ráébredjünk; esetleg ezek nem is akkora problémák. A legtöbb esetben inkább arról van szó, hogy valamilyen egyéb bajunkat toljuk rá valakire. A szakirodalom áttolásnak hívja, amikor valójában a férjünkkel van konfliktusunk, de vele ezt nem tudjuk megbeszélni, és ezért kezdjük el utálni a hentest vagy a szomszédunkat, általuk vezetjük le (ventiláljuk) a feszültségeinket. Másrészt azt is átrághatjuk, hogy miért jó nekem ez a „haragszomrád”?” És ha már ezeken túljutottam, megtehetem a szükséges lépéseket. Felhívhatom a rokont, akivel évek óta nem beszéltem, elmehetek párterápiára vagy családállításra.

 

  • Mitől félek?

Feldmár Andrásnak van erre egy nagyon jó meglátása: „Ha nem merek félni, akkor szorongani fogok, ha nem merek szorongani, pánikolni fogok.” Egyszerűen eltemetjük a félelmeinket, és ennek a következménye az, hogy szorongásos tüneteket produkálunk. Nem tudunk aludni, idegesek vagyunk, evészavaraink vannak. Ha viszont szembenézünk azzal, amitől a legjobban félünk, akkor egy csapásra meglátjuk a kiutat is. Mondok egy példát: sokan most attól rettegnek, hogy nem lesz elég pénzük, hogy fizessék a számláikat, a lakásuk részletét. Üljenek le egy fehér papírral, és készítsenek számvetést. Mi az, amiből plusz jövedelemhez tudnának jutni? Miről tudnak lemondani, mi az, amit olcsóbban meg tudnának úszni egy kis átszervezéssel? És nézzenek szembe a legnagyobb félelmükkel is! Hogyan tudnák megoldani a lakhatást, ha elveszítenék a házukat? Az a döbbenetes, hogy még a legrosszabb forgatókönyvet felvázolva is megnyugszunk, mert végre szembe tudtunk nézni a félelmeinkkel.

 

  • Mi az, ami örömet okoz?

– Hajlamosak vagyunk belesüppedni a napi rutinba. Bevásárolunk, takarítunk, vacsorát főzünk, és közben észrevétlenül kikerülnek az örömteli időtöltések az életünkből. Van, akinek ez a kézimunka, másnak egy jó könyv olvasása. Fontos, hogy olyan örömforrást válasszunk, amely elérhető, és ami valóban feltölt pozitív érzésekkel.

Lelki nagytakarításunkban még sokat segíthet, ha több időt töltünk a szabad levegőn (legalább a teraszon), vagy éppen elkezdjük tervezgetni a következő kirándulást. De akár viselhetünk színes kiegészítőket, vagy több növénnyel vehetjük magunkat körül az otthonunkban.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.