BED-szindróma: a túlevés, mint étkezési zavar

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 5.

A túlevést vagy a kényszerevést angolul binge eating disorder-nek (BED-szindrómának) nevezik, és sajnos egyre inkább elterjedt étkezési probléma. A túlevéses zavarral küzdőkre falásrohamok törnek rá, melynk során kontrollálhatatlan, kényszeres éhségérzet jelentkezik. A roham jellemzője, hogy általában nagy mennyiségű étel kerül elfogyasztásra viszonylag rövid idő alatt.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint a BED-szindróma a fogyókúrázók 30-40 százalékát érintheti.

– Az új étkezési zavarok között a túlevéses zavar vagy falászavar manapság ma már éppen majdnem olyan gyakorisággal fordul elő, mint az anorexia vagy a bulimia – kezdi a szakember. – Ráadásul a BED-szindrómában szenvedőknél a pszichiátriai zavarok gyakorisága is nagyobb (különösen a depresszióé, a szorongásos zavaroké és a személyiségzavaroké), mint más étkezési zavarral küzdők körében. A túlevés sokszor kapcsolódik valamilyen feldolgozhatatlan stresszt okozó eseményhez például gyászhoz, balesethez, váláshoz. A rohamot követően diszkomfort érzés, önvád, lelkiismeret furdalás, depressziós hangulat jelentkezik. A betegekre jellemző a soványság utáni vágy, a negatív önértékelés, az ön- és testképzavar. Mindez tovább fokozza depressziós érzéseiket, érzelmi konfliktusaikat, és ez a mindennapokban újra és újra a falási roham beindításának kiváltója lehet. Így gyakran kialakul egy ördögi kör, ami súlyos elhízáshoz vezethet. A BED-es személyeknek gyakran egyéb betegségük is kialakul a nem megfelelő táplálkozás miatt. A túlevési fázisokban főleg magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételeket fogyasztanak, amelyek vitaminokban és ásványi anyagokban szegényesek.

 

Van segítség!

Mivel a testsúlyukból lefaragni kívánók szinte egyharmadát érinti ez a probléma, ma már számukra is többféle kezelési módszer létezik. Antal Emese szerint a kognitív-viselkedés terápia és az interperszonális terápia is egyaránt hatásos lehet a tünetek csökkentésében. – Mielőtt még bárhová fordulnánk segítségért, nem árt tudni, hogy kellő belső motiváció nélkül nem érhetünk el sikeres és tartós változást. A motivációt pedig könnyen beindíthatjuk azzal, hogy elővesszük egy régi, számunkra nagyon kedves, de már kihízott ruhánkat, és szem előtt tartjuk, mintegy célként lebegtetve magunknak. Ugyanígy segíthet, ha különböző élethelyzetekben elképzeljük magunkat lefogyva. Nyugodtan képzeljük csak el, milyen jól fogjuk magunkat érezni, mennyi elismerést fogunk bezsebelni, hogy fog megváltozni ettől az életünk.

És a terápia szótól se ijedjünk meg! A hagyományos viselkedésterápiák közé az evésnek – azaz a táplálkozási viselkedésnek – a megváltoztatását célzó, különféle technikák tartoznak. Ilyen például az önmonitorozás, mondjuk evési napló formájában, vagy az étrend teljes megváltoztatása, de az evést megnehezítő megoldások is ide sorolhatóak: a hűtőszekrény bezárásától és a kulcs elrejtésétől kezdve az előre meghatározott időpontokban való étkezésig. Az evésre ne, mint jutalomra vagy büntetésre gondoljunk! Nagyon fontos, hogy ne szégyelljünk szakemberhez fordulni segítségért, aki tovább erősítheti bennünk a motivációt.

 

Egyedül nem megy…

Természetesen a változáshoz nemcsak motiváció, de önuralom, elszántság és bátorság is kell. Sok esetben a változáshoz szükség van valami pluszra, ezt kínálják a vezetett önsegítő programok. Az ilyen vezetett önsegítő programokban a kezelés célja, hogy a problémával küzdők megértsék az evészavar funkcióit, megerősítsék egészséges étkezési szokásaikat és csökkentsék az egészségtelen diétázást, alternatívákat találjanak a falási kényszer helyett, meg tudjanak küzdeni a mindennapos stresszel és tervet készítsenek a visszaesések megelőzésére. Az önsegítő programokat a betegek egyedül (tiszta önsegítés) vagy nem specializált terapeuta segítségével (vezetett önsegítés) végezhetik, így azok jól alkalmazhatók az alapellátásban. Mivel a túlevéses zavar kritériumainak megfelelő betegek általában túlsúlyosak vagy elhízottak, a falás csökkentését célzó terápiát érdemes testsúlycsökkentő módszerekkel kombinálni.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.

Fotó: Unsplash