6 meglepő tény az álmokról

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 24.

Életünk harmadát alvással töltjük, az álmok világa mégis rejtelmes terület, amit kevéssé ismerünk.

1. A vakok is álmodnak

Akik vakon születtek, nem látnak álmukban sem képeket, de intenzív álmaik vannak érzésekkel, hangokkal, szagokkal, pont úgy, ahogyan a napjaikat is töltik. Azok viszont, akik születésük után vakultak meg, álmaikban újra látnak képeket.

 

2. Sokan álmodnak fekete-fehérben

Az emberek körülbelül 12 százaléka álmodik fekete-fehérben, de ez nem volt mindig így. A film feltalálása előtt mindenki színesben álmodott, de aztán a vetített kép annyira eluralta az életünket, hogy az idősebbek többsége még ma sem bír szabadulni tőle. Ám úgy tűnik, ennek a korszaknak lassan vége. A fiataloknak már csak alig 5 százaléka álmodik fekete fehérben, és ez a szám folyamatosan csökken, pont úgy, ahogyan a fekete-fehér filmek is kimennek lassan a divatból.

 

3. Egy éjszaka átlagosan hét álmot látunk

Egy átlagos ember élete során közel százezernyi álomba merül el, ám ezeknek csak töredékét tudja felidézni. Azokra az álomképekre ugyanis nem emlékszünk, amiből nem ébredünk fel, alvás közben ugyanis az agy nem képes hosszú távú emlékképet készíteni. Ezért van az, hogy ébredés után gyorsan elillannak az álomképeink, és ha nem írjuk le azonnal, akkor már soha többé nem tudjuk felidézni őket.

 

4. Mindenki ugyanarról álmodik

Az első álomfejtéssel foglalkozó könyv hatezer éve íródott Egyiptomban, és azóta sok ezer hasonló követte. Ám a szakértők szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ezek bármelyike is igazat mondana. Tény, hogy vannak egyetemes álomminták, így például az üldözés, a fog kiesése, a repülés és persze a szex. De hogy ezek mit üzennek a tudatalattink, azt mindenki csak saját magának tudja megfejteni.

 

5. Senki nem tudja, miért álmodunk

Ez az alváskutatás legnagyobb rejtélye. Sok elmélet van rá, de igazi bizonyíték még egyikre sem akadt. Tudjuk, hogy segít a tanulásban, a tapasztalt dolgok megjegyzésében, a napi gondjaink tisztázásában. A legvalószínűbb, hogy segít feldolgozni az ébren tapasztalt élményeket, kicsit úgy, mintha beépített terapeuta lenne az agyunkban.

 

6. Több a rémálom, mint a mesebeli

A leggyakoribb érzelem, amit álmainkban érzünk, a düh, a félelem és a szomorúság. Talán mert ezek azok az érzelmek, amelyeket muszáj feldolgoznunk. Nem véletlen, hogy az agy is ezzel kezd éjszaka. Amikor álomba merülünk, átlagosan 90 percenként álmodunk. Az első álom a legrövidebb, alig ötperces, de ebben vannak a leghevesebb indulataink, ilyenkor látunk leginkább rémeket. Később, az éjszaka során egyre hosszabbak lesznek az álmaink, közvetlen ébredés előtt akár 45 percesek is lehetnek. Ez a legszebb, legkellemesebb álomkép, valószínűleg addigra már sikerül feldolgozni a negatív érzéseink többségét, és ráhangolódnunk egy új nap kezdetére.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.