5 dolog, amit a tökéletes arckrémnek tudnia kell

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. június 8.

Mivel nincs két egyforma bőr, valószínűleg mindenkinek másik arcápoló válik be. Ám van néhány fontos szempont, amelyet nem árt figyelembe venni a választásnál, hogy valóban a bőrünknek legjobb terméket találjuk meg.

1. Figyeljük az összetevőket!

Különösen az összetevők listájának első öt helyén szereplő anyagokat, mivel ezekből van a legtöbb a krémben. Persze a többit sem érdemes figyelmen kívül hagyni, és nézzük meg, hogy a természetes vagy a mesterséges összetevők vannak-e többségben. A természetes anyagoknak legtöbbször a köznapi elnevezését is megtalálhatjuk a csomagoláson, míg a mesterséges vegyületeknek sokszor csak kémiai elnevezésük van. És hogy miért fontos, hogy egy krémben minél több természetes hatóanyag legyen? Azért mert, a természetes, növényi olajok és kivonatok bőrbarátok, nem ülnek meg a bőr felszínén, hanem annak mélyebb rétegeiben fejtik ki hatásukat, és nem is terhelik a bőrt és a szervezet egészét méreganyagokkal.

 

2. Feleljen meg a bőrtípusunknak!

A zsíros bőrnek nem tesznek jót a magas zsírtartalmú kencék, inkább olajmentes, zselés állagú krémekre van szüksége. A vízhiányos bőr is inkább a hatékony hidratálást igényli, mintsem a zsírpótlást, míg az érett zsírhiányos bőrnek jól jönnek a természetes olajok, és a ránctalanító hatóanyagok. A legjobb, ha a bőrtípusunk meghatározásában a kozmetikus segít, kérdezzünk rá bátran!

 

3. Alkalmazkodjon a napszakhoz és az évszakhoz!

Éjszakára általában jobbak a valamivel sűrűbb állagú, táplálóbb krémek, míg nappalra könnyebb, gyorsan és maradéktalanul felszívódóra van szükségünk, amely sminkalapnak is megfelel. Nyáron a könnyebb, zselésebb állagú, kissé hűsítő krémeket keressük, míg télen kicsivel több táplálásra van szüksége a bőrünknek.

 

4. Nappal: legyen benne fényvédő adalék!

A bőr öregedésének közel 80 százalékáért a napsugárzás a felelős. Épp ezért nagyon fontos, hogy ne csak a strandon védjük magunkat a napsugaraktól, hanem a mindennapi kozmetikumaink is tartalmazzanak fényvédő adalékot. Ne csak a nyári napsütésben használjunk fényvédőt tartalmazó krémet, hanem tavasszal, ősszel és télen is. Azt se feledjük, hogy a napsugárzás nemcsak a szabadban éri a bőrt, a korai öregedést okozó UV-A-sugarak az ablak- és az autóüvegen is áthatolnak.

 

5. Éjszaka: hasson a ráncok ellen!

Az éjszaka a bőr számára is a pihenés és a regenerálódás ideje. Ilyenkor van idejük kifejteni a hatásukat a ránctalanító, bőrmegújító hatóanyagoknak. Érdemes a korunknak és a bőr állapotának megfelelő krémet választani, az első, apró ráncocskák megjelenésekor még nincs szükség érett bőrre való krémre, míg valamivel idősebb korban jól jönnek a hatékony ránctalanító anyagok.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.