Tengerpart a fürdőszobában

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. június 20.

Ha tengerparti nyaralásra idén nem is jutunk el, a tenger bőrszépítő, simító, feszesítő hatóanyagairól nem kell lemondanunk.

Algák

A különböző algafajok a szépségipar kedvenc alapanyagai közé tartoznak. Nem véletlenül: tele vannak olyan fehérjékkel, vitaminokkal, nyomelemekkel és egyéb hatóanyagokkal, amelyek segítik a sejtek megújulását, enyhítik az esetleges gyulladásokat, simítják és regenerálják a bőrt. Az algák segítenek a narancsbőrös területek kisimításában, halványítják a striákat. Ránctalanítanak, de a problémás, zsíros bőrt is tisztítják.

 

Holt-tengeri iszap

A Holt-tenger vizének egyetlen literjében 300 gramm só van feloldva, ilyen magas sókoncentrációval a világon sehol máshol nem lehet találkozni. A Holt-tenger iszapja is rendkívül értékes, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag: nagy mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, kálciumot, káliumot, oldott kénvegyületeket. Különösen a zsíros bőrre van jó hatással, de az allergiára hajlamos bőrrel, sőt, a pikkelysömörös és ekcémás tünetekkel, ízületi fájdalmakkal is csodát tesz. Méregtelenítő és feszesítő hatású, hajpakolásként pedig serkenti a hajnövekedést, megszünteti a korpásodást és a zsírosodást.

 

Tengeri só

A tengeri só nem egyszerű konyhasó: nemcsak nátrium-kloridot tartalmaz, hanem emellett számos más iont is, többek között kalcium-, nagnézium-, cink-, jód- és vasionokat, amelyek frissítő hatással vannak a bőrre. A tengerből lepárolt sóban benne vannak a tengeri ásványok (átlagosan 82-féle ásványi anyag), sőt, akár az algák apró maradványai is, amelyek mind sokkal egészségesebbé teszik, mint az egyszerű kősó. Szerencsére ma már az élelmiszerboltokban is találunk szemcsés, viszonylag természetes állapotú tengeri sót, amely javítja a sejtek anyagcseréjét, növeli azok oxigénellátását, segít kisimítani a ráncokat, radírként alkalmazva pedig eltávolítja az elöregedett hámsejteket, megújítja a bőrt.

 

Tengervíz

És végül maga a tengervíz, amelynek csodás hatását mindenki ismeri, aki valaha is úszott már egyet a tengerben. A bőrre nézve a legértékesebb ismét csak a Holt-tenger vize, amely magas sókoncentrációja és ásványi anyagai miatt különösen nyugtató, méregtelenítő, feszesítő hatású. De a sima tengeri sóval is készíthetünk tengeri fürdőt a kádban: egy fél liter sót borítsunk bele egy kád vízbe, és várjuk meg, amíg teljesen feloldódik. Méregtelenítő és stresszoldó hatású fürdő lesz az eredmény, amelyet azonban fokozott óvatossággal érdemes alkalmazni azoknak, akik vérnyomás- és veseproblémákkal küzdenek. A tengeri sós víz lassítja az öregedési folyamatokat, regenerálja a sejteket és erősíti a kötőszövetet, így csökkenti a narancsbőr tüneteit. Enyhíti a gyulladást, és gyorsítja az apróbb sérülések gyógyulását.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.