Így lesz csábító a dekoltázsunk

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. június 22.

Sokan a reggeli és esti bőrápolást az áll vonalánál befejezettnek tekintik, pedig a nyak és a dekoltázs bőre ugyanúgy ki van téve az időjárás viszontagságainak, mint az arc. Épp ezért ez a kényes terület is megérdemli az extra törődést!

– A mellkas öregedését, a dekoltázs és a mell megereszkedését alkati tényezők is befolyásolják – mondja dr. Falus György plasztikai sebész. – A vékony bőrű, hízásra nem hajlamos nőknél hamarabb tartásukat veszíthetik a keblek, mint az erős bőrrel és kötőszövetekkel rendelkező társaiknak, különösen, ha ez utóbbiakat nem áldotta meg a természet túlságosan nagy kebelmérettel. A feszesség elvesztésében ugyanis a mell mérete, súlya is szerepet játszik. Vagyis a nyak, a dekoltázs és a mell területét nemhogy nem szabad elhanyagolni, hanem egyenesen kitüntetett figyelemre és gondos ápolásra van szüksége. De mit tehetünk, hogy sokáig megőrizze a szépségét?

 

Mi az, ami árt?

A mell kötőszöveteit igénybe veszi az állandó hízás és fogyás, vagyis az úgynevezett jojó-effektus. Nem hagyja érintetlenül a területet a várandósság és a szoptatás időszaka sem, de az öregedési folyamatok, a változókor is rányomja bélyegét erre a testtájra. Dr. Falus György szerint különösen ártalmas bőrünk és kötőszöveteink számára a dohányzás, a füstös környezetben való tartózkodás, valamint a túlzásba vitt napozás is. Az odafigyelés azért is indokolt, mert ha a kebel bőre és kötőszövetei egyszer megnyúlnak, nincs az a torna és csodatevő praktika, ami helyreállítja a károkat: ilyenkor már csak a plasztikai sebész segíthet.

 

Házi praktikák

A mindennapi ápolás során is számos praktikát vethetünk be kebleink és dekoltázsunk szépségének megőrzése érdekében.

  • Hidratáljuk bőrünket belülről: fogyasszunk minél több vizet.
  • Az arctisztítás és a tonizálás ne érjen véget az állnál, kezeljük az ápoló tisztítótejjel és a tonikkal a dekoltázs területét is.
  • Kerüljük az erőteljes tisztítószereket, például a szárító szappanokat és a forró vizet. Az arckrémből is juttassunk erre a területre. Dr. Falus György szerint a normál és zsíros bőrűek a testápolókkal is beérhetik, ám a száraz bőrűeknek mindenképp a zsírosabb ápolókrém tesz jót.
  • Hetente egyszer radírozzuk le a dekoltázst és a nyakat kímélő arcradírral – a durvább szemcséjű testradírok erre a területre túlságosan erőteljesek lennének. Ezután vigyünk fel a dekoltázsra ápoló olajat: jó választás például a mandulaolaj és egy kevés feszesítő hatású szőlőmagolaj keveréke.
  • Sütőtök összenyomott húsából és mézből, illetve túróból és mézből tápláló, feszesítő pakolás készülhet, amelyet jó negyedóráig érdemes a dekoltázsunkon hagyni.
  • A régi füvesasszonyok fegyvere volt a palástfű: forró vízzel öntsünk le egy evőkanálnyit, hagyjuk állni 10 percig, szűrjük le, majd amikor kihűlt, itassunk át vele egy törölközőt, és a főzetet helyezzük a dekoltázsra negyed órára.
  • Ha valamilyen alkalomra szeretnénk a szokottnál is szebbek lenni, pár percig masszírozzuk jégkockával ezt a területet, mielőtt felöltenénk a kivágott ruhát.
  • Sminkelésnél pici púderrel tegyük egyenletessé, mattá a ruhából kivillanó bőrt.