3 tipp, hogy nyáron is bírjuk a túrázást

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. június 29.

Szélsőségesen meleg időben túrázni egészen új kihívást jelent: nemcsak a tikkasztó kánikula, de a szintkülönbségekkel és a napszakokkal akár nagymértékben változó hőmérsékleti viszonyok miatt is. Az alábbi tanácsok megfogadásával a természetjárás a legmelegebb napokon is örömteli élmény lehet.

1. Viseljünk réteges és jól szellőző öltözetet

Nyáron is érdemes hosszú szárú nadrágot viselni a természetjárások alkalmával, hiszen a nadrág szára megvédi a lábat az éles gallyaktól, a szúrós növényzettől vagy éppen a rovarok támadásaitól. Fontos azonban, hogy a nadrág megfelelően szellőzzön, vagy kicipzározható legyen, hogy a ruházat alá bejutó levegő kissé lehűthesse a lábakat.

Egyes helyeken, például a napfénytől elzárt erdőkben vagy a hegyvidéki területeken hűvösebb a levegő, így szükség lehet egy második felső rétegre. „Érdemes a hátizsákba egy extra, hosszú ujjú felsőt is csomagolni. Ám e réteg kiválasztásakor is oda kell figyelni néhány dologra: legyen a ruházat könnyen csomagolható és gyorsan száradó. Így, ha napközben át is nedvesedik az izzadságtól, a hűvösebb esti órákban is kényelmes marad” – tanácsolja Ted Werium svéd YouTuber, tapsztalt természetjáró.

 

2. A felszerelésünk legyen kellően kényelmes

A hátizsák meleg és hideg időben egyaránt elengedhetetlen a túrázáshoz. Az első fontos kérdés, amit hátizsákvásárlás előtt meg kell válaszolni az, hogy milyen hosszú túrán lesz rá szükség? Egynapos kirándulás, hétvégi kiruccanás vagy többnapos kaland? Az egynaposnál hosszabb utakon érdemes 35 literes vagy annál nagyobb zsákot használni. A hosszabb kalandokhoz pedig egy legalább 50 literes hátizsákra lesz szükség.

„Nem csak a hátizsák űrtartalmát, de az éghajlati viszonyokat, valamint a túrázó saját méreteit is figyelembe kell venni. Testalkattól is függ, hogy kinek melyik típusú hátizsák lesz kényelmes, ezért mindenképp érdemes felpróbálni a kiválasztott modellt” – tanácsolja Ted.  

 

3. Megfelelő fizikai állapotban és felelősen túrázzunk

Sok túrázó tartott a karantén alatt kényszerpihenőt, ám a természet visszavár mindenkit. Mielőtt azonban valaki újra természetjárásra indulna, érdemes átgondolni, milyen fizikai állapotban van. Nem árthat ilyenkor, ha először egy-egy rövidebb távra indul el az ember, hogy újra visszanyerje erejét és állóképességét a hosszú, akár több napos kalandok előtt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a hatóság javaslatait a természetben is be kell tartani. Még mindig ajánlott inkább egyedül vagy családi körben ellátogatni a természetbe, de semmiképp nem nagy csoportokban, és ügyelni kell a megfelelő higiéniára odakint is. A felelősségteljes túrázás nem csak az emberek, de a természet védelmét is szolgálja.

 

Forrás: Fjällräven

Borítókép: Pexels