Íme, a megoldások az 5 leggyakoribb nyári bőrbajra

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. július 1.

Az önfeledt nyári napok során könnyen megfeledkezünk a szokásos bőrápolási rutinról, főképp nyaralás alatt. A nem megfelelő odafigyelés egy sor bőrproblémához vezethet, a kisebb bajoktól egészen a komolyabb bőrkárosodásig.

#1 Napégés

Nem kentük be magunkat, és a bőrünk vörös, érzékeny és húzódik? Tegyünk rá egy zacskó mirelit zöldséget, vagy tasakban jeget a lenyugtatásához. Bármennyire is csábító, jéghideg vizet vagy jégkockát közvetlenül ne helyezzünk az égett felületre, mert azzal tovább ronthatunk a helyzeten.

A hámlás megelőzése érdekében naponta többször használjunk hűsítő aloe verat és könnyen felszívódó hidratáló krémet. A bőrünk ilyenkor nagyon-nagyon szomjas, segítsük a regenerálódását azzal, hogy még több vizet iszunk! Ne feledjük, a bőrnek időre van szüksége a gyógyuláshoz; addig is a megpirult testrészeket könnyű, jól szellőző ruhával takarjuk és tartózkodjunk a közvetlen napsütéstől.

 

#2 Hámlás

Ha a baj megtörtént, a bőr előbb-utóbb hámlani kezd… Mindenekelőtt fontos megérteni, hogy a hámlás természetes válasza a testnek; ezzel próbál a napkárosított epidermis gyógyulni. A hámló bőrt sose tépkedjük, hagyjuk, hogy a test maga végezze ezt a folyamatot.

 

Ha enyhíteni szeretnénk a bajt, akkor:

  • vegyünk egy hűvös vagy langyos zuhanyt, ez lelassíthatja a hámlási folyamatot. A meleg vizet kerüljük, mert az még jobban kiszárítja a bőrt. A törülközővel pedig finoman itassuk fel a nedvességet a bőrünkről, ne dörzsöljük!
  • Az olívaolaj  olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amelyek extrán táplálják és hidratálják a bőrt. Melegítsünk fel néhány cseppet a tenyerünkben, és finoman masszírozzuk át a hámló területeket.

 

#3 Felborult bőr-egyensúly

Az extra adag napsütés igénybe veszi a bőrünket, felborulhat annak kényes egyensúlya, néha zsírosnak, néha pedig túl száraznak érezhetjük. Adjunk még hozzá egy kis légkondicionálót, klóros uszodavizet, tengeri sót, és a bőr már tényleg összezavarodik. A legfontosabb tennivaló ilyenkor a napi bőrápolási rutin fenntartása extra hidratáló elemekkel. Ez lehet például egy mindig kéznél lévő, természetes összetevőkből álló arcpermet, amivel bármikor felfrissíthetjük a bőrünket.

A rózsavíz frissít, a levendulavíz nyugtat.  Ha nagyon feszesnek és forrónak érezzük a bőrünket, tegyük a spray-t egy egész éjszakára a hűtőbe, és másnap hűsítő permettel frissíthetjük magunkat.

 

#4 Nyári kiütések

Nyáron a bőrünk több olajat termel. Annak érdekében, hogy a pórusok tiszták maradjanak, fontos az elhalt hámsejtek eltávolítása, amelyek egyébként csapdába ejtenék a fölösleges szennyeződéseket és olajat. Ez sok-sok kis pattanás és kiütés melegágya lehet. Érdemes naponta kétszer alaposan megtisztítani az arcunkat, sőt, este még duplán is! Hogy miért? Az első kör eltávolítja a sminkmaradványokat és más szennyeződéseket, majd a második körrel biztosíthatjuk, hogy a bőrünk 100%-osan tiszta legyen.

 

#5 Barna vagy sötét foltok

Sötét foltok és hiperpigmentáció akkor fordul elő, ha a bőr egyes területei több melanint termelnek, mint általában. A sötét foltok ellen érdemes a heti rutinba beilleszteni egy plusz radírozást, lehetőleg olyan természetes összetevőkkel, mint a méz, a cukor, a só, a zab vagy a kávé. A rendszeres hámlasztás támogatja a bőr megújulását és segít megszabadulni a fakóságot adó elhalt hámrétegtől.

 

Forrás és nyitókép: FOREO