Gasztrotippek a tuti kerti partyhoz Fördős Zétől
A kerti sütögetés remek apropója lehet annak, hogy végre újra láthassuk a rokonokat és barátokat. Ideje letakarítani a grillsütőt és kezdődhet a buli!
Mi kerüljön a grillrácsra, ha egy kicsit szeretnénk eltérni a megszokott fogásoktól és kipróbálnánk valami újat? A sárvári Spirit Hotel grillpartyjának házigazdája, Fördős Zé ad néhány ötletet, hogy miként legyen igazán különleges a menüsor.
Gyümölcsök sütve? Igen!
Sokan nem is gondolnák, de számos gyümölcs nagyon ízletes grillezve is. Ilyen például az ananász, az eper, a görögdinnye, a barack, a füge és a banán. Ideálisak lehetnek hidegtálon sonka mellé, és sült húsokhoz is remekül passzolnak, de akár salátára is tehetjük őket. Persze desszertként is kiválóak, például nyársra tűzve, pillecukorral kombinálva.
Az olaszok kedvence
Ha egy kis mediterrán hangulatot szeretnénk csempészni a grillpartyra, akkor mindenképp próbáljuk ki a grillezett pizzát! A hagyományosan kemencében készített fogásnak ezt a változatát a faszén fölött sütik meg. Fördős Zének ez a pizza az egyik nagy kedvence, ha formabontó grillételekről van szó.
Van élet a steaken túl
A grillen süthető húsok gyakorlatilag a végtelenségig variálhatóak, mégis hajlamosak vagyunk leragadni a hamburgerpogácsánál és a steaknél, pedig a halak és a különféle tengeri herkentyűk is nagyon finomak, ha grillezzük őket. Szuper választás lehet egy kerti partyn a grillezett rák vagy éppen a lazac. Amellett, hogy egészségesebbek, mint a vörös húsok, még hamarabb el is készülnek.
Három hiba, amire figyeljünk grillezés közben:
- Sose szurkáljuk a húst villával sütés közben, ugyanis így távozik belőle a szaft, vagyis sokkal szárazabb lesz a végeredmény.
- Ne nyitogassuk állandóan a grill fedelét, mert így jóval tovább tart átsülnie a benne lévő húsoknak, zöldségeknek.
- Nem szabad mindent közvetlenül a rácsra tenni, a halakat például érdemes egy külön erre kifejlesztett rácsos fogóval együtt ráhelyezni a grillre. Így elkerülhetjük, hogy megégjen a bőre. Sajtok esetében érdemes alumíniumtálcát használni a sütéshez, ezzel meggátolhatjuk, hogy az olvadt sajt mindenre ráfolyjon.