10 érv, hogy miért van mindenkinek szüksége egy kutyára

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. július 7.

Nemcsak hű társunk, vidám játszópajtásunk, hanem fitneszedzőnk és pszichoterapeutánk is egy személyben.

1. A leghűségesebb társ

A kutyát 14 ezer évvel ezelőtt háziasították, azóta az ember leghűségesebb barátja. Megannyi történet ismert olyan kutyákról, akik gazdáik halála után életük végéig őrizték a sírt, vagy várták a gazdit a megállóban.

 

2. Non-stop mókamester

A kutya mindennap megnevettet: mókás képpel kuncsorog ennivaló után, vagy bűnbánón néz, miután apró fecnikre tépte a postaládából véletlenül kipottyant magazint, de az is lehet, hogy úgy tesz, mintha ott se lett volna. Egy biztos, unatkozni nem fogunk mellette.

 

3. Kitartó személyi edző

A kutyás gazdik között kevesebb a túlsúlyos, és az erőnléti állapotuk is jobb, mint azoknak, akiknek nincs kutyájuk. Ha csak egy rövid – 15 perces – intenzív sétára visszük el a kutyát napi kétszer, már akkor sokat tettünk az egészségünkért. Kutya mellett nem lehet ellustulni: simán lerángat a kanapéról.

 

4. Ösztönös zen mester

A kutya megtanít jelen lenni, élvezni a pillanatot. Megszeretjük a csípős, ködös hajnalokat és az esti csendet.

 

5. Pro bono pszichoterapeuta

A kutyatartók hamarabb fel tudják dolgozni a traumát: a kutyus puha szőrének simogatása nyugtató hatással van az idegekre. Mivel mindennap gondoskodni kell róla: etetni, itatni, sétáltatni, ezért nem hagyja, hogy belesüppedjünk a depresszióba. Nem beszélve arról, hogy órákig képesek hallgatni a panaszainkat. Ingyen.

 

6. Eredményes társkereső

Észrevette már, hogy ha kutyások összefutnak, rendszerint megállnak beszélgetni egymással? A kutya közösségszervező erő: ha parkba vagy kutyaiskolába visszük, míg a kutyus barátkozik, mi jót traccsolunk a többi gazdival az élet dolgairól. Kutyával nem marad senki magányos.

 

7. Bioalarm

Bármi mozgás van a ház körül, legyen az postás vagy bicikliző kisgyerek, azt a legtöbb kutya jelzi. Betörők bevonásával készült kutatásból kiderült, hogy a hangosan ugató kutya elriasztja őket, és kevésbé valószínű, hogy kutyával őrzött helyet válasszanak célpontnak.

 

8. A munkahelyi stressz ellenszere

A Virginiai Egyetem egyik kutatása azt vizsgálta, hogyan alakul a dolgozók stressz-szintje, ha a munkahelyükre bevihetik a kutyájukat. Kiderült, hogy nem csak stresszoldó hatásuk volt a kutyusoknak, de a dolgozók elégedettségi szintje is nőtt, és ezzel együtt javult a munkamorál.

 

9. Egészségünk őre

A kutyasimogatás csökkenti a vérnyomást, így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye is kisebb a kutyások körében. A kutyák harmada képes arra, hogy kiszimatolja a vércukorszint csökkenését, így időben jelezni tudnak a gazdának, ami diabéteszeseknél életmentő lehet. Szívinfarktust követően az életben maradás esélye nagyobb azoknál, akiknek kutyájuk van. Az eb immunterápiának is elsőrendű: a kutyás környezetben felnövő gyerekek később kisebb eséllyel lesznek allergiásak az állatszőrre.

 

10. Csodákra képes

A kutya a hiperaktív gyerekeket kifárasztja, az agresszíveket lenyugtatja, az autistákat pedig kommunikációra bírja.

 

Borítókép: Pexels