A futók étke: chia mag

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. július 9.

Az azték zsálya jótékony hatásairól ódákat zengtek már a maják is, aztán jó időre mindenki „megfeledkezett” róla, és csupán állateledelként tartották számon. Az utóbbi években bombaként robbant be újra a köztudatba egyik legtermészetesebb szuperételünk.

A Dél-Amerikában és Mexikóban őshonos chia a mentafélék családjába tartozó növény, melynek apró, barna, fekete, szürke vagy fehér színű magjait fogyasztjuk. Azték vagy spanyol zsálya néven is ismert, a spanyol hódítás előtt az őslakos indiánok élelmiszere volt. A maják és aztékok a jobb fizikai és mentális állóképesség érdekében fogyasztották, ők adták neki a „futók étke” elnevezést is.

 

Mi található benne?

Kiemelkedően gazdag omega-3 zsírsavakban, és kiegyensúlyozott az omega-3-omega-6 zsírsav aránya. A növények közül a chia mag tartalmazza legnagyobb koncentrációban az alfa-linolénsavat, de gazdag még rostokban (25 gramm mag 7 gramm rostot tartalmaz), antioxidánsokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban is.

 

Mire jó?

A tökéletes chia-puding

2 evőkanál chia magot keverjünk össze 2,5 deciliter mandulatejjel, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Másnap reggel ízesíthetjük gyümölcsökkel (bogyós gyümölcsök, banán, körte), magvakkal, valamint egy kis mézzel, fahéjjal.

Az omega-zsírsavak segítenek a szív-és érrendszeri problémák megelőzésében és hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez. Kiegyensúlyozottá teszi a koleszterinszintet és csökkenti a vérnyomást. Magas rosttartalma szinten tartja a vércukorszintet, így elejét vehetjük vele a hirtelen ránk törő farkaséhségnek. Csökkenti a gyulladásokat a szervezetben, javítja az emésztést, és a benne található triptofánnak köszönhetően segíti a jó alvást. Klinikai vizsgálatok szerint hatékony fogyókúrás kiegészítő – csökkenti az éhségérzetet, miközben kiváló tápanyagforrás. Erős antioxidáns, megköti a káros szabadgyököket, így a rák megelőzésében is szerepe lehet.

 

Hogyan fogyasszuk?

Enyhén dióra emlékeztető íze miatt keverhetjük sütemények, kenyerek tésztájába, de szórhatjuk salátára, joghurtba vagy kefirbe is. Turmixokhoz, kásákhoz is tökéletesen illik. Különlegessége, hogy az apró magok folyadékból saját súlyuk tizenkétszeresét képesek megkötni, így levesek sűrítésére is alkalmas. Felhasználás előtt érdemes negyed órára vízbe áztatni, hogy a magok megduzzadjanak. Vegetáriánus és gluténmentes étrendbe is passzol.

 

Borítókép: Pexels