Ezért együnk halat rendszeresen

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. augusztus 2.

Számtalanszor hallottuk, olvastuk, hogy milyen egészséges is a halfogyasztás, a többségnek mégis csak évente egyszer – általában karácsonykor – kerül a tányérjára valamilyen halhús. Pedig hetente legalább három alkalommal lenne jó fogyasztani valamilyen halfélét.

A halhús alacsony energiatartalmú, könnyen emészthető, sokoldalúan elkészíthető élelmiszer. 15-20 százaléknyi rendkívül hasznos, teljes értékű fehérjét tartalmaz ez a laza szerkezetű húsféle. A zsírtartalom alapján sovány és zsíros típusokat különböztetünk meg: a sovány halhús könnyebben emészthető, míg a zsíros több A- és D-vitamint tartalmaz.

A halhúsban található úgynevezett telítetlen zsírsavak segítik az idegműködést, a hormontermelést, szabályozzák a koleszterinszintet, hozzájárulnak az immunrendszer működéséhez, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentéséhez. A többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavakat a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért kívülről, ételeink útján kell biztosítanunk azokat, ezek kitűnő forrása a hal.

A nálunk honos halfajok mellett a tengeri halak és halkonzervek rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, ezért a dietetikusok azt javasolják, hogy minden héten legalább egyszer-kétszer szerepeljen étrendünkben hal.

 

A legismertebb halfajták

  • Édesvízi halak:

Ponty, harcsa, fogas (más néven süllő), csuka, busa, pisztráng

  • Tengeri halak:

Tonhal, lazac, vajhal, pangasius (más néven cápaharcsa), tilápia, tőkehal, szardínia, hekk, hering, szardínia

 

Válasszunk egészségesen!

A hal szobahőmérsékleten gyorsan romlik, és hűtve is jóval rövidebb ideig tárolható, mint a melegvérű állatok húsa. A legjobb, ha élő halat vásárolunk, de ha erre nincs mód, akkor figyeljünk a friss hal legfontosabb ismertetőjegyeire:

  • kopoltyúja élénkpiros,
  • bőre fényes, könnyen csúszik,
  • szeme tiszta,
  • pikkelyei a bőréhez tapadnak.

 

Borítókép: Unsplash