Bőrszépítő falatok A-tól Z-ig
Aszalt szilva –lassítja az öregedést, aminek az arcunkon is látható nyoma lesz.
Áfonya, alma, citrom –antioxidáns hatása révén a bőr üdeségéért felel.
Búzacsíra – tele bőrvédő E-vitaminnal. Emellett sok létfontosságú telítetlen zsírsavat, lecitint is tartalmaz. Ha jót akarunk bőrünknek, csempésszünk be mindennapi étkeinkbe búzacsírát, búzacsíra olajat.
Dió, földimogyoró, mák, tökmag, kapor, mandula, napraforgó – a D-vitamin aktiválódásához szükséges E-vitamin található benne. Az E-vitamin fogyasztására a változó kor után különösen érdemes figyelni.
Élesztő – ősrégi bőrápoló. Bőrtisztátalanságok gyógyítására használták már az ókorban. Mi már tisztában vagyunk vele, hogy a bőrtisztátalanságok oka a B-vitamin hiánya, amiben viszont az élesztő igen gazdag.
Fokhagyma – sok más jó tulajdonsága mellett megvéd a herpesz és bőrgomba ellen is.
Gomba – teljes értékű fehérjét tartalmaz (igaz, nem túl nagy mennyiségben), viszont zsírt egyáltalán nem.
Köles –magas kovasav-tartalma látványosan megszépíti a bőrt, a hajat és a körmöt, fluortartalma a fogzománcot védi.
Lenmag – salaktalanít és tisztít. Jó eséllyel elmulasztja a pattanásokat, ha naponta egy evőkanál őrölt lenmagot fogyasztunk két héten át.
Málna – erősebbé varázsolja a hajat és a körmöket.
Panthenol – a szép haj vitaminja gombában, brokkoliban, karfiolban fordul elő.
Retek – kisimítja a bőrt. Tartsunk egy 4 hetes retekkúrát, és fogyasszunk naponta 4-8 gramm reszelt retket.
Sáfrány – élénkíti a vérkeringést, feszesíti a bőrt, szépíti a hajat. Ne vigyük túlzásba!
Sárgarépa, sütőtök, paraj, sóska, paradicsom cékla, káposzta, petrezselyem, zeller, áfonya, barack, csipkebogyó – a bennük található bőséges A-vitamin hámvédő szerepet játszik, az aknés bőr gyógyításában is alapvető kívül-belül.
Zab – tápanyagokban gazdag szépítőszer. A teljes B-vitamin csoport, továbbá E- és K-vitamin, vas, kobalt, mangán, jód és a szöveterősítő kovasav is megtalálható benne.
Zöld tea – C- és B-vitaminokat tartalmaz – ránctalanító, bőrfiatalító hatású.