8 szempont a jó cipőválasztáshoz

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. augusztus 17.

1. Megfelelő méretű sarok

Járáskor és álláskor a terhelés kétharmada a sarokra, egyharmada pedig a talp első részére kell, hogy essen. A túl magas sarok által a súlypontunk előre csúszik, és a harántboltozatot terheljük, lapos talpú cipő esetén viszont a talp középére tevődik át a súly, ráadásul járáskor semmi nem tompítja a láb talajjal való ütközését. Éppen ezért a 2-4 cm körüli sarokméret az ideális, ennél magasabbat vagy alacsonyabbat csak alkalmi viseletnek válasszunk.

 

2. Rugalmas talp

A rugalmas, hajlékony talp kényelmesebb a lábnak, és a talajjal való érintkezéskor a rezgést is tompítja. A keményfa és műanyag talp helyett ezért inkább a gumitalpat részesítsük előnyben.

 

3. Természetes anyagok

A láb befülledését és a gombásodását elkerülendő, inkább természetes, jól szellőző anyagokból (bőr, vászon) válasszunk cipőt, és a bélésre is figyeljünk. A műanyag és műbőr cipők, gumicsizmák egyrészt nem szellőznek, másrészt egyáltalán nem igazodnak a láb formájához, így sokszor szorítják a lábat és összenyomják az ujjakat. Ezek semmiképpen nem javasoltak egész napos hordásra.

 

4. Erős tartás

A bokaficam elkerülése, és a stabil járás érdekében olyan lábbelit válasszunk, ami a sarkat és a bokát egyaránt fogja. Ugyanakkor figyeljünk rá, hogy a cipő ne legyen túl szoros sem: míg az ujjaknak szabadon kell tudni mozogni, a lábfejünk nem csúszkálhat a cipőben.

 

5. Hossz és forma

A cipő ne legyen se túl hosszú, se túl rövid. Az ideális lábbeli a nagylábujjunknál nagyjából 7 milliméterrel hosszabb. A hegyes orrú cipők eldeformálhatják a lábujjakat ezért inkább a lekerekített, vagy a láb természetes vonalának leginkább megfelelő formát részesítsük előnyben.

 

6. Próba nélkül soha!

Ne vegyünk cipőt felpróbálás nélkül. Lehetőség szerint vigyünk magunkkal zoknit vagy harisnyát is, amivel hordani fogjuk, és az esetleges eltérések miatt mind a két lábra próbáljuk fel. Az ideális cipő a lábhoz alkalmazkodva kényelmes, puha járást biztosít. Ha már a boltban kényelmetlen a viselése, akkor erőltetés helyett inkább válasszunk másikat.

 

7. Figyeljünk az elváltozásokra!

Tyúkszem, lúdtalp, bokasüllyedés vagy bármilyen egyéb probléma esetén kérjük ki szakorvos véleményét a cipőválasztás előtt, és szükség esetén csináltassunk talpbetétet. Ezt vásárláskor mindig vigyük magunkkal és próbáljuk bele a cipőbe.

 

8. Inkább több pár, mint egy!

A rendszeres cipőváltás a lábnak is pihentető, ráadásul így elkerülhető a befülledés, bedagadás és a lábujjak eldeformálódása. Lehetőség szerint viseljünk más-más cipőt sportoláskor, ünnepi alkalmakkor, esős, havas időben és a hétköznapokon. Bár több pár cipő vásárlása első hallásra költségesnek tűnhet, az alkalmi használat miatt időtálló megoldás, hiszen nem koptatjuk el őket egy szezon alatt.

 

Borítókép: Pexels